Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa halloweenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dall-e - Iggs

Nedávno se konečně objevil první český farář, shodou okolností exorcista, který měl dostatek kuráže rozkopat dětem halloweenské dýně. A dobře tak.

Článek

On vůbec ten svátek „Všech svatých“ původně vzniknul jako reakce na pohanské svátky, nejčastěji se zmiňuje keltský Samhain, ale i Slované slavili podobné svátky, Dziady, a dodnes mají tu a tam v Polsku věštící večírky Andrzejki. Prostě touto dobou se vždycky svět mrtvých přibližoval světu živých a závoj mezi světy byl nejtenčí. Proto se zapalovaly hranice. Někteří si oblékali děsivé kostýmy: teorie zněla, že když přijdou mrtví ze záhrobí, budou je považovat za své a nechají je na pokoji. (A asi to fungovalo, neb nemáme zpráv o únosech umrlci. Snad kromě Svatební košile Erbena, ale za to si slečna mohla sama, protože se nepřevlékla do halloweenského kostýmku.)

Prostě představa, že mrtví a živí k sobě mají v této době blízko, tady byla od nepaměti, dávno před křesťanstvím.

Křesťanství bylo ovšem vždycky dost nesnášenlivé náboženství a konkurenci nepřipouštělo. Keltské svátky Samhain prostě obšlehli a někdy v 8. století spustili k 1. listopadu v Irsku a Anglii konkurenční projekt zvaný svátek Všech svatých.*) To proto se náš exorcista tak naštval: stovky let se tady snaží tyhle pohanský móresy vymýtit, lidi podřezávají a upalují a nic, ono se to furt drží.

V diskusi pod jedním článkem jsem narazil na dámu, která mi vysvětlovala, že Halloween je zlý, protože satanský a oslavuje smrt, zatímco křesťanství je dobré, protože je dobré.

To jako fakt? Ten spolek, jehož šamani pijí krev a jehož věřící při mších rituálně pojídají něčí tělo? A na stěně na to kouká nahý chlap přibitý hřebíky na dřevo? Ten spolek, který je úplně posedlý utrpením, smrtí a hříchem? Staví kostnice, roztomilé pyramidky z lidských kostí a lebek? Na šatičkách svých mágů si malují kostlivce? Který si pro svoje nižší bůžky (povětšinou všelijak drasticky zamordované) vymyslel dokonce spešl svátek, svátek Všech svatých?

Tihle jsou jako dobří, ale vydlabané dýně a malé děti v převlecích jsou zlo?

Ale jděte.

-----

*) Geneze svátku Všech svatých je samozřejmě složitější a delší; od 4. století se slavil svátek připomínající mučedníky na jaře, od 7. století pak v listopadu, nicméně přímá křesťanská konkurence s keltskými svátky je reálná a datuje se do Británie 8.– 9. století.

A výraz Halloween? Všech svatých anglicky All Hallow´s Day, taktéž Hallowmas – a když k tomu pak přidáte eve jako evening, den před Všemi svatými: hle, máme tady Halloween.

A ano, vím, že Andrzejki jsou 29. listopadu, jen se mi to do textu nevešlo. Vždyť je to v podstatě stejné období.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám