Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smrtelná pandemie blbosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iggs

Jsem si dneska otevřel Seznam, článek o očkování, a pak jsem neodolal: rozkliknul jsem si diskusi.

Článek

Dalo se to čekat, slet obyvatel alternativní reality, kteří s hlubokým, niterným přesvědčením vysvětlují těm ovcím neprobuzeným, že covid neexistuje a současně není nebezpečný a současně jde jen o profit farmaceutických firem a vakcíny jsou nebezpečné, mnohem nebezpečnější než covid.

Je to ta slavná Rabbit hole, králičí nora, a sledovat dav spoluobčanů ve volném pádu králičí norou je jistě zajímavé. Přesněji, bylo by to zajímavé, kdyby to nebylo tak nebezpečné.

Tyto dezinformační vlny tady máme už dlouho, ale v době covidu je už musel zaregistrovat úplně každý, bylo to všudypřítomné. A králičí norou padali i vzdělaní lidé. (Ukazuje se, že ani inteligence ani vzdělání nejsou zárukou rezistence vůči bludům, zdá se, že to jsou spíše osobnostní předpoklady.)

Někteří bohapustě lhali pro volební zisky a tedy pro prachy (Volný), jiní pro pár momentů mediální pozornosti (Šmucler, Pollert), lidé jako Beran nebo Žaloudík možná jen podlehli kouzlu vlastní důležitosti, jiní, jako Peková, padají králičí norou stále hlouběji a dnes věří na reptiliány a mimozemšťany a vibrování do úrovně 8D.

Bylo by to zábavné, kdyby to nebylo nebezpečné: země, kde necháte nekontrolovatelně šířit totální kraviny, začne prostě blbnout. Je to jako infekce: šíří se a ohrožuje jak lidské životy, tak celou společnost a demokratické hodnoty.

Víra v nesmysly se netýká jen covidu, ale i války, ve které umírají statisíce lidí jen kousek od nás. Pokud nebude společnost schopná odlišit skutečné hrozby od domnělých, pokud přestane věřit institucím vlastního státu, stane se celá společnost zranitelná a vydaná na pospas „silným vůdcům“, na pospas tyranii.

Celkem mě dost štve, že tato vláda šíření dezinformací ignoruje. Nezaregistroval jsem žádnou aktivitu, která by směřovala k odstřihnutí zdrojů této nákazy od možností šířit oblbující virus lží.

A co s tím může vláda dělat? No přesně to, co jsem napsal: vytvořit tlak na to, aby ti, co aktivně nesmysly šíří, měli ono šíření ztížené.

Na úrovni státu a Evropské unie by prospěla legislativa, která by donutila provozovatele velkých sociálních sítí:

a) změnit algoritmy tak, aby dezinformace, silné, emotivní zprávy o výbušných tématech, nebyly zesilovány na úkor věcných informací

b) narušit sociální bubliny, tzv. echo chambers, například tím, že se v nich budou zobrazovat i ověřené informace, které budou narušovat monopol dezinformací ve skupině

c) odstřihnout účty, za kterými jsou trollí farmy, tedy desetitisíce účtů spravovaných zahraničními dezinformačními skupinami.

Všimněte si, že tady o cenzuře není řeč. To vše by výrazně pomohlo a ani náhodou by to neohrozilo svobodu projevu.

Samozřejmě, pořád budou lidé, kteří věří nesmyslům, protože jim tyto nesmysly snadným způsobem vysvětlují svět bez jeho složitosti a nejednoznačnosti. Ale množství nakažených touto pandemií blbosti by se snížilo.

Protože bludy jsou nakažlivé. A pokud se odstřihnete od zdroje nákazy, realita tohoto světa vás dokáže vrátit zpátky.

Jinými slovy: někteří nakažení se uzdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám