Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je TOP 09 samostatnou a sebevědomou politickou stranou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Má TOP 09 před sebou vůbec samostatnou budoucnost? Nebo je už jen pouhým přílepkem ODS, byť pod eufemistickým názvem SPOLU?

Článek

Miroslav Kalousek dostal do dalších voleb důvěru svých spolustraníků. Výkonný výbor TOP 09 rozhodne, zda je spoluzakladatel a bývalý předseda dost dobrý, aby za svou stranu kandidoval do europarlamentu. Proti jeho kandidatuře se už vymezil jak premiér Petr Fiala, tak Saša Vondra coby lídr koalice SPOLU do těchto voleb. Zdá se, že Sašovi už to neskáče tak jako před čtyřmi lety, a má tedy strach ze skokana zdatnějšího.

Je vhodné ohrozit soudržnost koalice SPOLU tím, že se dodrží demokratické principy a přání členů strany vyjádřené nominací Kalouska? Nebo je bezpečnější jej nepostavit do voleb a nedráždit tak „nejsilnější“ stranu vládní koalice?

Není to lehké rozhodování, zejména při pohledu na voličské preference. TOP 09 osciluje okolo 5 % a kdo ví – dostala by se jako samostatná strana vůbec do parlamentu? Dobrých šest let jí celá řada politických sudiček předpovídá zánik. Z čeho vychází?

TOP 09 opouští řada voličů

Stavba, která má být bezpečná, musí být usazena na trvanlivých základech a přikryta odolnou střechou. Platilo to kdysi pro honosný Karlštejn stejně jako dnes pro sebeprostší rodinný domek. Bezesporu lze tento fakt vztáhnout i na čerstvě vznikající politickou stranu. U TOP 09 se o pevné základy a solidní střechu postarali otcové zakladatelé – nedávno zesnulý Karel Schwarzenberg a stále živě neposedný Miroslav Kalousek. Konzervativním základům TOP 09 vtiskl svou pečeť zejména Kalousek, zatímco Schwarzenberg s jemu typickou ohleduplností opatřil střechu i líbivě liberálním nátěrem.

TOP 09 ale byla založena jako striktně pravicová, konzervativní a hlavně nepopulistická strana. Politická strana, která si zakládá na vzájemnému respektu a důvěře členů, příznivců i voličů.

Prosazovala efektivní řešení aktuálních výzev na základě staletími osvědčených hodnot. Relevantní byly programové návrhy, styl, způsob jednání a vystupování. Odmítnutí žití občanů i státu na dluh. Prosazování spoluúčasti a osobní aktivity na penzijní i zdravotní péči.

Akcenty na bezpečí života (i majetku), sociální jistoty v nenadálých zvratech života, dostupnost vzdělání nebo zdravotní péče, energetickou bezpečnost, ačkoliv jsou chápány coby levicové (nebo maximálně středové) patří také k prioritám TOP 09 a rozhodně nejsou v rozporu s její konzervativností. Naopak – zodpovědnost sebevědomého jedince nekončí na jeho prahu, u vlastního stolu a peněženky. On je přirozeně zodpovědný za své blízké, ale i za široké okolí. Skutečně konzervativní člověk se cítí být zodpovědný za společnost, za životní prostředí, za svou rodinu i obec a je ke svému okolí přiměřeně ohleduplný.

Na těchto základech byla postavena TOP 09, ale časem z nich uhnula. Stala se lhostejnou ke svým konzervativním základům, k rozpočtové zodpovědnosti, k dodržování předvolebních slibů, ke svým řadovým členům, příznivcům a voličům.

TOP 09 opouští své voliče!

Jestliže nechce přicházet o další své příznivce, musí být k sobě pravdivá, jinak se blíží labutí píseň topky. Zpronevěřila se sama sobě, svým principům, umazala se. Voliči jí to vyčítají. Nezapomínejme, kdo jsou původní voliči TOP 09. Jsou to ti, kteří kdysi opustili ODS kvůli klientelismu a korupčnímu chování, pro zradu skutečně pravicové politiky a morálky. Jsou to voliči nejnáročnější na pravé straně politického spektra. Není možné si naříkat, že topku opouští voliči. Ji neopouští voliči, ale ona opouští je!

Vznikla jako konzervativně liberální strana a do názvu jí byla zakladateli vetknuta Tradice, Prosperita, Odpovědnost. Chová se podle těchto slov, nebo se tradice a odpovědnost ztratila cestou za prosperitou (politické strany a jejich představitelů)? Má podíl na vládě, na moci, má určitý vliv na komunální úrovni. Hraje si na důležitou stranu s důležitými pravidly, která formálně dodržuje.

Chce-li ale zvrátit klesající počet voličů, chce-li opět obsadit pozice v parlamentu, v zastupitelstvech obecních i krajských a prosazovat své politické zásady a hodnoty stejně jako po vzniku TOP 09 v roce 2009, musí pro to něco udělat.

Řada voličů nevěří jalovým slibům populistů, mnoho občanů očekává řešení ekonomického propadu stejně jako bezpečnosti naší země. To nejde zabezpečit jinak než striktně konzervativním programem, který byl topce vlastní. Přizná si to, nebude už bloudit po slepých uličkách a zodpovědně se postaví voličům čelem jako samostatná a sebevědomá politická strana? Včetně toho, že si nenechá mluvit do vlastních nominací.

Jinak přestane být partnerem pro kohokoliv a stane se pouhým přílepkem ODS, jako se stala kdysi ČSSD přílepkem protikorupčního hnutí ANO. V tom případě už nemá cenu si hrát na samostatnou politickou stranu. Na dalším sněmu bude slavnostně zvolen ten, který na Opletalově jako poslední zhasne a zamkne.

Nezodpovědní politici nedrží své slovo

Připomeňme si usnesení zakládajícího sněmu TOP 09: Zavázal volené orgány i aparát strany, aby se sympatizanty a registrovanými příznivci komunikovali se stejnou otevřeností jako se členy strany TOP 09 a podíleli se pouze na takové vládě, která se v programovém prohlášení zaváže k razantnímu a věrohodnému snižování deficitu veřejných rozpočtů.

Skutečně se tak chovají? Oprávněnou kritikou se buď promlčí, anebo ji chápou jako osobní útok, a tak kritika umlčí. Například blokováním na soc. sítích.

To ale není chování zodpovědného politika, to je chování populisty a politického podnikatele. TOP 09 se musí vrátit ke svým základům a začít znovu budovat svou značku. Je to Tradice, Odpovědnost, Prosperita.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz