Hlavní obsah
Názory a úvahy

Osvobodí se lidovci od Svobody?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Derek Jensen / Wikimedia Commons, volná licence

Svoboda?

Cyril Svoboda uvedl, že lidovci se nachází ve stavu klinické smrti. Vynechal viníky a důvody, které sem KDU-ČSL zavedly. Vynechal sebe.

Článek

Mnoho známých se podivovalo, proč nejsem jako praktikující katolík a konzervativec členem KDU-ČSL. Inu, kvůli historii a Svobodovi.

Lidovci, jak známo, tvořili fíkový list vládnoucím bolševikům. Běžný, řadový lidovec byl člověk morálky a víry, zatímco vedení bylo na komunistech závislé a plně je podporovalo. Není divu, že tato politická strana působila nesourodě a snad i nevěrohodně. Po Sametové revoluci došlo ke znovuzrození skutečně samostatné lidové strany, k návratu ke kořenům, k hodnotám desatera přikázání, k charitě.

Své schizofrenie se lidovci nezbavili

Členskou základnu dodnes většinově tvoří ti, kteří jsou (často po generace) s lidovou stranou spojeni křesťanskou věroukou, ideovým a morálním étosem. Ale ani bolševismem načichlí členové nevymizeli. Stále jsou mezi nimi duchovní dědicové Pacem in terris (katoličtí kněží kolaborující s bolševickým režimem) a nástupci Josefa Plojhara, kněze-renegáta, notorika, lidovce a ministra zdravotnictví v letech 1948-1968.

Jak je poznáme? Vnějškem jsou to ti nejhlasitější křesťané, dodržují přikázaní, působí jako vzor a kárají nás chybující. Ač veřejně volají po Bohu a vztahují k němu v modlitbě své sepnuté ruce, ve skrytu neomylně sáhnou po ďáblově mamonu, po výhodách a prospěchu. Ochotně poslouží Zlu, ochotně pošlapou morální principy. Patří sem i historicky nejméně úspěšný předseda KDU-ČSL, Cyril Svoboda.

Hodnotově ukotvený lidovec?

Tak určitě. Cyril Svoboda si zakládá na své názorové konzistentnosti, je to vyloženě konzervativní člověk. Asi proto byl ministrem za Tošovského, Špidly, Grosse i Paroubka. Věnoval se jako řádný křesťan pochopitelně i charitě, například jako člen správní rady Mostu naděje, nadačního fondu společnosti Synergo Group (později Appian Group, nakonec Czech Coal). No, charita – ono to členství ve správní radě nebylo úplně bez honoráře, a ačkoliv byl za střet zájmů Cyril Svoboda opakovaně kritizován, on jej prostě neuznal. Jednoduše se odmítl vzdát členství ve správní radě, jejímž předsedou byl kontroverzní podnikatel Antonín Koláček, tento mravní kadlub devadesátek. Kde se jen mohl přiučit Andrej Babiš popírání svého střetu zájmů, nenapadá vás něco?

Charitě se ale Cyril Svoboda skutečně naplno věnoval od roku 2008 do roku 2011. On se totiž s charitou soudil. Přesněji řečeno, žaloval Domov svaté Rodiny, charitativní organizaci pražského arcibiskupství. Proč? Kvůli dědictví po paní Marii Kaprálkové, která mu v závěti z roku 1992 odkázala činžovní dům. Roku 2004 ale svou závěť nahradila novou, ve které celý majetek připsala charitativním organizacím s výjimkou milionu korun pro Cyrila Svobodu za právnickou pomoc.

Místo domu v hodnotě 50 milionů Kč pouhý jeden milion? To ať jdou právoplatná závěť, zákon i charita k čertu, zatímco Cyril Svoboda půjde k soudu! Po prvoinstanční prohře veřejně oznámil, že se nebude odvolávat. Neveřejně se ale odvolával ještě řadu let.

Po pravdě řečeno, ač Cyril Svoboda působí jako věřící až asketický, s jednoznačnými mravními hodnotami, dokáže tyto hodnoty ve svém zájmu s klidem Angličana pošlapat. V roce 2013 se na pozvání ázerbájdžánské vlády stal pozorovatelem prezidentských voleb, které jako jediný mezinárodní pozorovatel (!!!) nezpochybnil. V roce 2015 si poseděl u jednoho stolu s Vladimírem Putinem na oslavách desátého výročí ruské propagandistické televize Russia Today. Roku 2018 se stal součástí týmu poradců Andreje Babiše. Rozhovory dával komukoliv - a ve všech jeho rozhovorech vystrkoval Kreml své čertí kopyto…

ANO a Svoboda

K Andreji Babišovi má Cyril Svoboda mnohem blíž, než oni oba k pražskému jezulátku. Společně sdílejí i lži a nepřátelství k Miroslavu Kalouskovi. S ním vedl Cyril Svoboda osobní válku dokonce mnohem dříve než Andrej Babiš. Předtím, než Cyrila Svobodu nahradil Miroslav Kalousek na postu předsedy KDU-ČSL, jím byl obviněn z korupce, které se měl dopustit kdysi jako náměstek ministra obrany v 90. letech. Svá tvrzení nijak nedoložil a musel se Kalouskovi omluvit. ANO, právě tak jako Andrej Babiš.

Cyril Svoboda se snad nikdy nechoval jako skutečný lidovec, ale opakovaně jako nesvéprávný moskevský podržtaška. Je naprosto jedno, jestli za to byl celá léta placen, nebo ne. Škodil naší zemi i KDU-ČSL. Cyril Svoboda se duchovně snaží působit jako lidovec, ale duševně je to Babišův souputník. ANO a Svoboda jdou dobře dohromady.

On své chování nezmění. Bude vyloučen? To není dobře položená otázka. Správně by se lidovci měli sami sebe ptát „Proč nebyl Cyril Svoboda vyloučen už kdysi dávno?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz