Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč nemůžu volit Luďka Niedermayera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Europarlament

Na čem stojí Kecy a politika Pečinky a Michopulose? Věřte, nevěřte, ale skálopevné základy jim už v divokých devadesátkách zbudovali Pokorný s Ondráčkem.

Článek

Kdo by tehdy věřil, že dobře známá dvojka Těžkej Pokondr ve skutečnosti představuje předvoj politické analytiky? Až dnes chápeme pravdivost jejich nadčasového hitu „Saša, Saša jede, zejtra ráno tu zůstane s náma“. Jak geniálně dokonalé to je zhodnocení koalice SPOLU a její kandidátky pro volby do evropského parlamentu! Nejenom, že Saša jede, on na volitelných místech veze i svou Veroniku Vrecionovou a také šéfa jeho europoslanecké kanceláře Ondřeje Krutílka. Saša jede a má ostré lokty, takže bude sám na bilboardech a ze SPOLU se stává pouhé ODS+. Je otázkou, zda odstranění Kalouskovy tváře z kandidátky nebude ve výsledku mínusové, ale koho by to v ODS zajímalo? Skokanu volebnímu zakroutili krkem stejně jako koaliční spolupráci. Hlavně, že SAŠA JEDE!

Jednomu se přitom vybaví státnicky vzletná slova Petra Fialy ze sněmu TOP 09. Připomenutím svornosti přetáhl delegáty sněmu po hřbetech lépe než spletenými Svatoplukovými pruty. Výprask ale reálně hrozí jen koaličnímu partnerovi ODS, což bude dobré uložit si do paměti!

Až z toho bezděky naskočí vzpomínka na Kodeta a Pelíšky. A taky na jednu legendární větu z Pelíšků…

Víš co, Sašo?

Koneckonců, nechme cíl i směr cesty pana Vondry na jeho mateřské straně a pochopitelně zejména na voličích. Vzato do důsledků, ODS se chová jen tak, jak jí to koaliční partneři dovolí. Chová se tedy jako silnější pes ze známého úsloví. A tak Saša jede. Koneckonců, proč by taky nejel, když mu tak pěkně drží jak poddajná fenka TOP 09?

Mnohem zajímavější je pro mne nepochopitelná, až zbabělá submisivita TOP 09 vůči ODS. Vedení politické strany se podřídilo přání koaličního partnera natolik, až pošlapalo dvanáct nominací krajských organizací. Volitelný Kalousek by totiž „možná mohl“ přeskákat Sašův klan v čele KOALIČNÍ kandidátky. Poškodilo by snad více voličských hlasů koalici SPOLU, anebo jen čísi osobní zájmy? Takto už nejde o koaliční spolupráci, je to plivnutí do tváří členům strany, poškození vlastních zásad a budoucích ambicí. Hlavně to je ale ukončení vyvážené spolupráce mezi politickými partnery a tedy blížící se ukončení kooperace jako takové. Jde snad o plánované pohlcení topky, je to součást předběžné dohody mezi předsedy stran?

Markéta Pekarová Adamová o tom na sněmu mlčela!

Ještě ani všem neoschly krokodýlí slzy nad zesnulým Karlem Schwarzenbergem a už je svou stranou zapomenut stejně jako jeho slova. O která slova přesně jde? „Vezměme jako základ naší strany vzájemnou důvěru.“

Jakou důvěru ve svou stranu budou mít členové dvanácti krajů, jejichž nominace výkonný výbor ignoruje? A jakou důvěru členské základny bude mít vedení strany, které nezajímá názor absolutní většiny členů?

Byl jsem řádným delegátem sněmu TOP 09. Neslyšel jsem ani od jednoho kandidujícího jediné slovo, ba ani náznak budoucí ignorance názorů spolustraníků, zájmů strany nebo že se chystá protěžovat koaliční partnery a  devótně jim ustupovat na společných kandidátkách. Pro toho, kdo by to řekl, pro toho bych nikdy nehlasoval.

Tím, že naše strana postupně opustila svůj konzervativně zodpovědný fundament opustila i své původní voliče. Postavili jsme se tak na samou hranu propasti volitelnosti. A nyní učinilo vedení naší strany další krok vpřed, kterým opustilo členy své strany.

Naprosto s tím nesouvisí vhodnost či nevhodnost Miroslava Kalouska pro europarlament. Členové strany jasně dvanácti nominacemi řekli, že si jej přejí vidět na kandidátce. TOP 09 byla založena a zatím se stále deklaruje jako strana demokratická. TOP 09 není vůdcův přílepek jako SPD, natož de facto majetek svého předsedy jako ANO.

Jestliže pro výkonný výbor nic neznamená řádnými nominacemi demokraticky vyjádřená vůle členů strany, neznamená pro mne jako pro člena a předsedu místní organizace zhola nic vyjádření či rozhodnutí výkonného výboru, nebo jakéhokoliv jiného článku celostátního vedení strany. Tím, že oni vědomě pošlapali demokratické principy a vzájemnou důvěru na které stojí TOP 09, tím hodili do kanálu všechny hlasy, které na sněmu dostali.

Neočekávám, že by si to byť jeden člen výkonného výboru uvědomil nebo dokonce veřejně připustil. Neočekávám, že by kdokoliv z nich rezignoval, ani k tomu nikoho nevyzývám. Nečekám tedy ani mimořádný volební sněm, ačkoliv by bylo na místě jej svolat. Osobní zodpovědnost a čest naši stranu totiž, jak se zdá, opustila 12. listopadu 2023.

Já osobně si ale na své cti zakládám stejně jako na sobě vlastní otravně konzervativní zodpovědnosti. Proto chci předstoupit před členy své místní organizace, seznámit je se svým pohledem na věc a vyzvat je ke zvážení mého dalšího předsednictví a členství v místní organizaci. Budu-li k tomu vyzván, okamžitě rezignuji.

Tak přijmu míru zodpovědnosti za své hlasování na posledním celostátním sněmu TOP 09, kterým jsem přispěl k pošlapání demokratických principů naší strany a poškození její pověsti.

Karle, omlouvám se Vám tam nahoru, víc ale v této věci zřejmě nezmohu.

Jen pro vysvětlení, chtěl jsem do europarlamentu volit Luďka Niedermayera, protože je to jeden z mála politiků, který skutečně koná i žije podle svých slov. Ale nebudu jej volit, protože nechci riskovat, že bych mohl svým hlasem nechtíc podpořit Sašu.

Nominace do krajských voleb

Nemám ve zvyku utíkat z boje. Proto z TOP 09 nevystoupím. Zvažuji ale, zda mám vůbec platit členský příspěvek? Mohl bych být vyhozen a nekazil bych v topce vzduch nějakými svými zbytečnými a pofidérními zásadami.

Počkám nejprve na vyjádření lidí, na kterých mi záleží. V případě, že mne přesvědčí, zůstanu předsedou místní organizace. Budou-li mne chtít nominovat do krajských voleb, přijmu jejich názor. Bude to čistě kvůli lidem, které znám a kterých si stále vážím, se kterými jsem strávil spoustu času na ulicích ve volebních kampaních a se kterými si vyměňujeme náhledy na situaci, ekonomiku a politiku. Nebudu kandidovat kvůli TOP 09 protože to už není strana, kterou zakládal Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, a není to ani strana do které jsem vstupoval. A v žádném případě nebudu kandidovat kvůli koalici SPOLU.

Abych nezapomenul, členové výkonného výboru, mám pro vás v této souvislosti nevyžádanou dobrou radu. Zvažte, zda má cenu nechat kraje svobodně nominovat. Aby vám byla zachována alespoň iluzorní možnost jednat podle mota naší strany NEUHNEME, nechte si rovnou nadiktovat NAŠE kandidáty do krajů od koaličního partnera.

To by nikdo oficiálně nevěděl, a vy byste nemuseli před diktátem koaličního partnera preventivně znovu uhýbat se staženým ocasem jak spráskaný pes.

Ale jak říkám, je to jen moje nevyžádaná dobrá rada. Koneckonců rozhodnutí je to čistě jen vaše stejně jako čest a pověst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz