Hlavní obsah
Prezidentské volby

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Carlos Muza on Unsplash

Photo by Carlos Muza on Unsplash

Látat trhající se auru ovšem napadlo ještě zoufalejšího Látala. Snad je to pouze jeho sóloakce, snad paní exrektorka neztratila všechnu soudnost a držela se stranou.

Článek

Režisér Jan Látal chtíc či nechtíc svým „blbuvzdorným“ návodem nahrál na smeč babišprintu. Tímto nedůstojným pokusem je bohužel dehonestovaná celá kampaň i štáb prezidentské kandidátky. Jan Látal je nedílnou součástí štábu, pro Danuši Nerudovou totiž natočil video k oficiálnímu zahájení její kampaně.

A sociální sítě jen bují plevelem lidové tvořivosti – uváženou volbou paní Nerudové v prvním kole prý znemožníme postup Andreje Babiše do druhého kola. V tom si to čistě a bez podrazů mohou rozdat demokratičtí kandidáti. Kdo si to opravdu myslí a kdo tím jen chce podpořit šance Andreje Babiše na zvolení? To už nechme na svědomí těch, kdo se k šíření takového horentního nesmyslu propůjčili.

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Přítomnost chemického prvku ve směsi nemusí být viditelná na první pohled, při použití vhodného katalyzátoru se ale projeví. Rozštěpení společnosti se v České republice markantně zviditelnilo až působením cirkusového dua Zembiš.

Názorným příkladem rozkolu v řadách obyvatel naší země je první kolo posledních senátních voleb u nás v Karlových Varech. Příznivci stran a uskupení demokracii se vzpírajících kandidovali ve třech volebních stranách a složili celkem 41,6 % hlasů. Senátorkou se s 25,86 % stala Věra Procházková. Ti, kteří jsou pejorativně označováni jako kavárníci a lepšolidé, kandidovali v OSMI volebních stranách s celkovým výsledkem 58,34 %. Nejlepší z nich dosáhl logicky pouhých 13,1 %.

Jak jsem si od jednoho známého na ulici vyslechl: „Totálně jste odsmrděli, zmrdi!“ Nepolemizoval jsem, nebylo o čem. Prohráli jsme si to vlastní nesvorností ve skutečnosti sami – každý chtěl být senátor, takže jím nebyl nikdo z naší strany barikády. Volební účast byla jen 39,55 %. Možná ale, že pohraniční periférie není vhodným vzorkem pro celou ČR.

Zkusme se proto podívat na celostátní parlamentní volby. Při účasti 65,43 % získaly demokratické síly 43,41 % a oponující strany 36,68 %, celých 19,91 % voličů svou stranu nedostalo do parlamentu. Zdůrazňuji, že 12,37 % z toho tvořily čtyři subjekty, které by stoprocentně posílily poražené. Dosáhly by tedy celkem 49,05 %, čímž by daly sbohem naší vymodlené koaliční vládě. Záměrně nijak nekalkuluji s 4,65 % pro ČSSD, ačkoliv ta by se pod vlivem Zemana s největší pravděpodobností poslušně opět přitulila k premiéru Babišovi.

Opovrhovaní redneckové ze Sudet složí 58,34 % hlasů pro dobrou věc, a zbytek republiky jim to sníží na průměrných 43,41 % – cože?! Raději se tedy vraťme k prezidentským volbám.

Neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí

Podle posledních relevantních průzkumů se očekává pro Petra Pavla 27,5 %, pro Andreje Babiše 26,5 %, pro Danuši Nerudovou 22 %, pro Pavla Fischera 8 %, pro Jaroslava Baštu 7 %, pro Marka Hilšera 3,5 %, pro Josefa Středulu 3 %, Tomáš Zima a Karel Diviš zůstávají pod hranicí statistické chyby (dohromady 2,5 %).

Průzkum se nerovná výsledku, ale s jistotou se od něj neodchýlí v řádech. Takže můžeme vycházet z celkové podpory pro skupinu kandidátů jednoho voličského tábora (Pavel, Nerudová, Fischer, Hilšer) 61 %, pro druhou skupinu kandidátů (Babiš, Bašta, odstoupivší Středula) pak 36,5 %. Voliči mezi těmito tábory se přelévat téměř nebudou, o nerozhodnutých voličích rozhodnou média ve vlastnictví Andreje Babiše. Pilně vrhanou špínou mu nějaké to procento ještě naženou, on se proto do druhého kola dostane s jistotou, dost možná i na prvním místě. Čísla nelžou, stačí je pouze neignorovat a správně interpretovat.

Z prvního kola tedy zbývá už jen jedno postupové místo, o to se rozhoduje mezi Nerudovou a Pavlem.

Ze sílících útoků babišprintu na Pavla, stejně jako z neurčitých náznaků podpory (nebo alespoň jisté neutrality) pro Nerudovou lze dovodit jediný závěr – Andrej Babiš si proti sobě přeje v druhém kole Danuši Nerudovou. Troufá si ji totiž rozdrtit.

Z toho by měl vycházet každý, kdo Andreje Babiše nechce vidět jako prezidenta České republiky. Tím by každá pohádka skončila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz