Hlavní obsah
Cestování

CHKO Český les: Destinace, kde naleznete nerušený klid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Společná focení

Český les není tak známý, díky tomu zde naleznete klid.

CHKO Český les je skrytým pokladem Plzeňského kraje, neznáte ho? Nemusíte se stydět, tato oblast je sousedem oblíbené Šumavy. A dnes se o ní něco dozvíte.

Článek

Hledáte místo na pocuchané nervy? Mám tu pro vás tip na odpočinek. CHKO Český les patří mezi nejmladší chráněné oblasti u nás a její příroda vás dostane.

Minulost této oblasti

Český les je silně ovlivněn událostmi z dob 2. světové války, kdy původní obyvatelé byli odsunuti. Zaniklé obce si převzala zpět příroda, proto v lese můžete objevit spoustu zajímavých opuštěných míst.

Více jak 80% plochy Českého lesa tvoří lesy, dále jsou zde často pastviny, louky a také rašeliniště se vzácnou faunou.

V současnosti se zde začínají rozšiřovat služby pro turisty, ale i přesto si s sebou vezměte svačinu. Ne všude je každý den otevřeno a hotovost s sebou.

Zaniklé vesnice

V posledních letech se místní snaží některá místa zpět dostat na „mapu“, a tak můžete potkat zelené ukazatele s nápisem původní obce. Jako např. Korytany, Pleš, Valtířov.

Na některých místech můžete vidět cedule s fotografiemi z dob, kdy to tu ještě bylo osídlené a také se něco dozvíte ze života původních obyvatel.

Téměř nedotčená příroda

Pokud pomineme řádění kůrovce, který tu v posledních letech napáchal velké škody, je příroda nedotčená. Můžete obdivovat přírodu v plné kráse. Když budete mít štěstí potkáte i zajímavé druhy zvířat i rostlin.

Není tajemstvím, že nedaleko Čerchova je teritorium rysa, a sem tam se tu objeví i vlci. A jak to bývalo v pohádkách, tak tady dávají lišky opravdu dobrou noc.

Zvířata i lidé zde žijí v absolutní harmonii, což dokazuje příklad jedné rodiny, kterou znám osobně. U této rodiny už léta nachází azyl srnčí máma, která si sem chodí přes noc odpočinout.

Ideální místo pro cyklistiku

Ač je místo podobné Šumavě, nejsou zde tak velké vrcholky. Možná i proto si ho čím dál více oblíbili cyklisté.

Osobně mám radši pěší cesty, protože se dostanete ještě na zajímavější místa. Nebuďte nervózní, když po cestě nikoho nepotkáte - to je tady normální.

Zajímavá místa a památky

Pokud vás objevování přírody neláká můžete sem vyrazit i za památkami nebo na rozhledny. Mám tady pro vás pár tipů na výlet:

  1. Kurzova věž na Čerchově - je to nejvyšší vrchol této oblasti.
  2. Rozhledna Havran - s nádherným výhledem do okolí a i za hranice naší země, najdete zde také pozůstatky železné opony.
  3. Zřícenina hradu Přimda - nejen krásný výhled do krajiny, ale také je hrad považovaný za nejstarší kamenný hrad na našem území.
  4. Zřícenina hradu Starý Herštejn - zřícenina nedávno prošla opravou a je z ní nově rozhledna, určitě stojí za výlet.
  5. Jízdárna Světce u Tachova - kdo miluje koně nebo krásné budovy, tak nesmí toto místo minout. Tachovsko má spoustu historických míst.
  6. Pivoňský klášter - sice je veřejnosti nepřístupný, ale nadšenci tajemna si ho nenechají ujít. Místní by vám o příbězích, ze kterých mrazí mohli vyprávět.

Anketa pro vás, ať potrápíte svojí mysl.

Anketa

Víte, na jaké památce je nejstarší funkční záchod Česka?
Klášter Kladruby
14,3 %
Zřícenina hradu Přimda
85,7 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Je Český les pro každého?

Kdo miluje ruch, tak tady moc nepochodí. Český les ocení hlavně milovníci klidu, přírody a nerušeného bádání. A v neposlední řadě houbaři, tady to roste jedna báseň.

Často je zde velmi slabý signál na telefon o internetu nemluvě. Doporučuji mít stažené offline mapy.

Na své si přijdou i lidé, kteří mají rádi tajemno. I když od války uplynulo mnoho let, je to zde stále živé téma. Je běžné, že v lese najdete pozůstatky z války. Nebo najdete místa, kam se místní bojí.

V posledních letech se zde začínají angažovat firmy, které by rády ze zaniklých obcí udělaly resorty. Některé už stojí. Bude to ku prospěchu oblasti? Spíš ne. Víme jak to dopadlo v Krkonoších či na Šumavě - hlava na hlavě.

Místní lidé za prací většinou jezdí do Německa, mladí se většinou stěhují do měst. Možná i proto je oblast stále v hlavní režii přírody, a to je dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz