Článek
Od 9.-11. srpna 2024 Domažlice zvou na jubilejní 70. ročník slavností. Jako každý rok si můžete nejen pochutnat na místních dobrotách, ale také zažít chodský folklor na vlastní kůži.
Co je tradičním lákadlem?
Každý rok si můžete pochutnat na tom nejlepším koláči široko daleko, kdo by odolal tradičnímu chodskému koláči! Letos si místní pivovar připravil speciální várku chmelového moku. Vavřinecké pivo se slavnostně narazí 9. srpna od 19. hodin v pivovaru.
Muzika, ta vás provede celými slavnostmi. Chodsko miluje zpěv a tanec. Zkuste si zatančit s přáteli chodské kolečko. Kdyby Vám to nešlo, určitě to odkoukáte od těch nejlepších, a to Chodského souboru Mrákov a Národopisného souboru Postřekov.
Dudáci zde nesmějí chybět a když se na slavnostech zdržíte déle, potkáte ve městě ponocného.
Jak je to s parkováním?
Pokud nechcete bloudit uličkami města a doufat, že objevíte volné místečko, jeďte na jistotu na záchytná parkoviště. Parkoviště v ulici U všech svatých a Petrovická jsou pro návštěvníky zdarma a vy můžete v klidu vyrazit do ruchu města.
Nebaví vás tradiční muzika? Pro vás je tu pořádná dávka rocku
Rockový nadšenci se sjíždí během slavností na CHODROCKFEST. Jestli si rádi poslechnetete Harlej, Walda Gang, Škwor nebo také místní kapelu Zvlaštňý škola, nemůžete tuhle akci vynechat.
Recept na chodský koláč pro ty, kteří nemůžou vyrazit pro originál
Suroviny na těsto:
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- 40 g másla
- 20 g droždí (čerstvého)
- 150 ml mléka
- 5 g soli
- špetka muškátového oříšku
- nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
Suroviny na náplně:
Tvarohová náplň
200 g tvarohu
40 g cukru krupice
2 žloutky
5 g vanilkového pudinku
kůra z jednoho malého citronu
Maková náplň
200 g mletého máku
20 g cukru krupice
30 g medu
150 ml mléka
Povidlová náplň
2 g skořice
150 g švestkových povidel
20 g rumu
strouhaný perník (případně na zahuštění)
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Rozmícháme droždí ve vlažném mléce, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vařečkou vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout při pokojové teplotě asi hodinu.
Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru kola o průměru 30 cm, jehož okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Těsto zdobíme ornamentálně všemi náplněmi, až je koláč zaplněn. Tvarohovou náplň ozdobíme rozinkami, povidlovou náplň krájenými mandlemi.
Koláč ještě necháme 30 minut vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut.
Mezitím rozpustíme máslo, přidáme rum a touto směsí pokapeme ještě horký koláč. Nezapomeňte ho nakonec ještě posypat směsí moučkového a vanilkového cukru.
Užijte si krásný víkend v Domažlicích!