Hlavní obsah

Koblihy bez výčitek: Jak si dopřát oblíbený dezert i bez olejové koupele

Foto: Inspirace od tety

Koblihy jsou prostě slast, ale když si hlídáte jídelníček, často je vyřadíte. A přitom to není nutné.

Smažené koblihy jsou kalorická bomba, ale vzdát se jich ve zdravém jídelníčku nemusíte! Stačí je jen upéct a pohrát si s těstem i náplní. Výsledek? Chutné koblihy bez zbytečných kalorií.

Článek

Já jsem dnes čekala návštěvu, která dietu neřeší, tak jsem si řekla, že krém udělám opět z mascarpone a pudinku. Ale po ochutnání si říkám, že příště to buď povýším s čokoládovým krémem. Nebo budu hodná holka, která si bude hlídat kalorie a udělám tam tvarohový krém s vanilkovým cukrem a maximálně zakysanou smetanou.

Proč pečené koblihy fungují lépe než smažené?

Klasické koblihy se smažují v horkém oleji, který se do těsta vsákne a výrazně zvýší kalorickou hodnotu. Navíc olej často není úplně čerstvý, což ovlivňuje i chuť. Pečené koblihy naopak zůstávají lehčí, přesto si zachovají tu typickou vláčnou strukturu.

Další výhodou je, že si můžete pohrát s různými druhy mouky nebo přidat do těsta jogurt, který koblihy ještě více nadýchá a dodá jim jemnou kyselost. Výsledek je překvapivě podobný těm smažených, jen zdravější.

Osobně jsem si na smažené odvykla. Když si někdo koupí klasicky smaženou koblihu, je mi těžko. U těch pečených tenhle problém nehrozí.

Experimenty s náplní, které stojí za to

Možností, jak koblihy naplnit, je nepřeberně. Pokud se nebojíte kalorií, mascarpone s pudinkem je skvělá volba. Krém je krémový a velmi chutný.

Pro ty, kdo kalorie hlídají více, je ideální tvarohový krém s vanilkovým cukrem. Můžete ho ještě vylepšit trochou zakysané smetany, která mu dodá potřebnou lehkost. Další zdravá varianta? Řecký jogurt s tvarohem smíchaný s trochou medu a vanilky.

Odvážlivci mohou sáhnout po čokoládovém krému z avokáda, banánu, medu a kakaa, který je nejen chutný, ale také plný zdravých tuků. Nebo zkuste klasickou marmeládu, která je jednoduchá a přitom efektní.

Mini velikost má svá pozitiva

Menší koblihy mají jednu velkou výhodu, nejen že vypadají roztomile, ale hlavně vás nenutí sníst najednou velký kus. Můžete si dopřát jednu nebo dvě, podle nálady, a nepřejíst se. Navíc jsou ideální, když máte návštěvu. Každý si může vybrat přesně tolik, kolik chce.

Z jednoho těsta navíc vytvoříte spoustu mini koblížků, takže máte dojem, že jste si opravdu dopřáli, ale ve skutečnosti jste snědli možná jen polovinu klasické koblihy.

Chuť, kterou nepoznáte od originálu

Největší překvapení? Pečené koblihy chutnají skoro stejně jako ty smažené. Těsto je nadýchané, vláčné a krém v nich chutná úplně stejně. Jediný rozdíl je v tom, že se necítíte přetížení olejem a máte chuť na další.

Nicméně, pokud i vy milujete koblihy, ale olejová koupel vás odrazuje, podívejte se na můj blog, kde najdete podrobný recept, jak na koblížky, které budou chutnat i mlsným dětem a hlavně se s nimi nepokecáte jako s klasickými, jsou akorát do pusy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz