Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kynuté šátečky se šťavnatou tvarohovou náplní, které chutnají dětem i dospělým

Foto: Inspirace od tety

Kynuté šátečky si pečeme do zásoby.

Každé ráno jsem sháněla pečivo a nikdy to nebylo ono. Až když jsem upekla kynuté šátečky doma, zjistila jsem, že chutnají lépe, dají se naplnit podle sebe a svačiny jsou rázem vyřešené.

Článek

Ranní běhání do pekárny nebo spoléhání na pochybné pečivo z obchodu už nemusí být vaším údělem. Plněné kynuté šátečky zvládnete upéct doma a budou tisíckrát lepší než cokoli, co koupíte.

Navíc si můžete vybrat náplň podle chuti a děti budou mít ve škole svačinu, na kterou budou spolužáci žárlit. A co si budeme, tatínci si tuhle svačinku také rádi berou do práce.

Recept na kynuté šátečky

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku cukru
  • vanilkový cukr dle chuti
  • 200 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 80 g rozpuštěné hery
  • 1/2 kostky droždí

Z těsta jsem upekla 24 šátečků.

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru

Do těsta jsem potřebovala náplně dvě, máme rádi bohaté šátečky.

Ingredience na ořechovou náplň

  • 200 g vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml teplého mléka
  • trochu rumu na ovonění

Klidně si cukru dopřejte více, vše záleží na vaší chuti.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme ho k odměřeným suchým surovinám, přilijeme zbylé tekuté a vypracujeme hladké kynuté těsto.
  2. Po vykynutí těsto rozválíme na placku vysokou přibližně 1 cm. Radýlkem vykrájíme čtverce, velikost lze zvolit podle vlastní preference. Já jich měla 24.
  3. Na každý čtvereček dáme 2 až 3 lžíce náplně. Protilehlé rožky čtverců spojíme k sobě, čímž vznikne tvar šátečku.
  4. Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem pro krásnou barvu a lesk.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Já jsem je pekla asi 20 minut dozlatova. V horkovzdušné troubě jsem je nezkoušela, radši hlídejte čas.
  6. Po upečení ještě horké šátečky potřeme směsí rozmíchaného rumu s moučkovým cukrem. Ta glazura totiž dodá velký šmrnc.

Tip: Nemusíte použít jen uvedené náplně, velmi dobře pochodíte i s čokoládou nebo marmeládou. Osobně jsem je pekla i s pudinkem. A bylo to skvělé!

Příprava kynutého těsta není těžká

Kynuté těsto vystraší spoustu začínajících pekařů, ale zbytečně. Stačí dodržet několik základních pravidel. Mléko musí být vlažné, ne horké. Pokud je příliš horké, zabije droždí a těsto nebude kynout. Zkouška na zápěstí je nejspolehlivější způsob kontroly.

Droždí můžete otestovat předem. Smíchejte jej s trochou vlažného mléka a lžičkou cukru. Za deset minut by mělo začít pěnit. Pokud ne, kupte nové. Rozpuštěná hera dodá těstu jemnost a vejce zajistí správnou strukturu.

Vůbec nevadí používat sušené droždí, vždy se hodí mít ho po ruce. Na koláče, ale i knedlíky.

Správné prostředí pro kynutí

Kynuté těsto nemá rádo průvan a chlad. Nechte jej kynout v teplé místnosti, ideálně poblíž topení. Těsto by se mělo za hodinu až hodinu a půl zdvojnásobit. Pokud se to nestane, čekejte déle nebo zkontrolujte kvalitu droždí.
Osobně nechávám kynout těsto na lince, protože většinou u toho i vařím hlavní oběd. Takže je teplíčko zaručeno.

Tvarohová náplň je nejlepší

Kvalitní tvaroh v alobalu je základem dobré náplně. Má správnou konzistenci a nerozmočí těsto. Přidejte vejce pro svázání a vanilkový cukr pro jemnou chuť. Náplň by měla držet tvar a nevytékat při pečení. Můžete přidat i trochu rumu.

Ořechovou náplň u nás také děláme ve velkém, základem úspěchu je ořechy prohnat mlýnkem! Žádné šizení mixérem. Příště si dovolím dát do šátečků čerstvou marmeládu, to bude také skvělá volba.

Přeji vám, ať se dílo podaří!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz