Hlavní obsah
Jídlo a pití

Máte mák? Tak právě pro vás mám recept na makovec. Je lehký a nadýchaný

Foto: Inspirace od tety

Pro milovníky máku mám jednoduchý recept, který vás nadchne.

Máte rádi mák? Připravte si jednoduchý a nadýchaný makovec, který si zamilujete. Rychlý recept plný chuti, ideální ke kávě i jako lehký dezert. Upéct ho zvládne i začátečník, tak ho zkuste i vy.

Článek

Makovec patří mezi českou klasiku, kterou někdy měl snad každý. Jeho jemná chuť a vláčná textura dokonale ladí k šálku kávy nebo čaje. Přitom je příprava makovce mnohem jednodušší, než byste čekali.

Tento recept zvládne i úplný začátečník a výsledek vás mile překvapí – lehký, nadýchaný a plný chuti.

Makovec z řeckého jogurtu

Tento makovec je důkazem, že pro skvělý výsledek nepotřebujete složité suroviny. Vše najdete v každém obchodě či ve spíži.

Ingredience

  • 500 ml bílého řeckého jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr (20 g)
  • 250 g mletého máku
  • 1 kypřicí prášek (12 g)

Rychlý postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč (o rozměrech cca 25x35 cm) vyložte pečicím papírem, nebo jej vymažte a vysypte moukou.
  2. V jedné větší míse smíchejte všechny suché suroviny: polohrubou mouku, cukr krystal, vanilkový cukr, celý mák a kypřicí prášek. Důkladně promíchejte, aby se kypřicí prášek rovnoměrně rozprostřel.
  3. V druhé míse smíchejte všechny mokré suroviny: řecký jogurt, olej, mléko a vejce. Metličkou nebo vidličkou je krátce prošlehejte, aby se spojily.
  4. Nyní vlijte mokrou směs do mísy se suchými ingrediencemi.
  5. Vše důkladně, ale rychle promíchejte. Míchejte jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nezůstanou žádné suché hrudky mouky. Dlouhé míchání by mohlo těsto zbytečně ztuhnout.
  6. Hotové těsto vylijte na připravený plech s pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete.
  7. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Propečení kontrolujeme starou dobrou špejlí – pokud po vytažení z těsta zůstane čistá, makovec je hotový.

Zdobení

Makovec je dobrý sám o sobě, ale pokud milujete sladké, tak si ho poprašte moučkovým cukrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz