Hlavní obsah

Není mimóza jako mimosa: Dva odlišné recepty se stejným jménem

Foto: Unsplash

Jít na brunch a dát si mimosu nebo mimózu?

Gastronomie je plná překvapení. Někdy může téměř stejný název skrývat naprosto odlišné pokrmy či nápoje. Pojďme si ukázat, jak to s tou mimózou je.

Článek

Sedíte v kavárně a objednáte si mimózu. Čekáte osvěžující drink, ale na stůl vám přinesou vrstvený salát. Nebo naopak toužíte po tradičním ruském salátu, ale dostanete sklenici s šumivým koktejlem. Aby k takovým nedorozuměním nedocházelo, pojďme si představit oba recepty detailněji.

Koktejl Mimosa: Elegantní společník brunche

Osvěžující směs šampaňského a pomerančového džusu, se opět dostává na výsluní popularity, a to především díky rostoucímu trendu brunchů. Užít si s přáteli dobré jídlo a drink, to je skvělý start víkendu.

Základní recept

  • 75 ml vychlazeného prosecca nebo šampaňského (pro nejlepší výsledek použijte kvalitní suché šumivé víno)
  • 75 ml čerstvě vymačkaného pomerančového džusu (ideálně z pomerančů pokojové teploty pro lepší výtěžnost šťávy)
  • plátek pomeranče na ozdobu

Tipy pro dokonalou Mimosu

  • Všechny ingredience by měly být důkladně vychlazené
  • Džus před použitím přeceďte, aby drink nebyl zakalený
  • Nalijte nejprve šumivé víno a pak teprve džus, získáte tak lepší promíchání
  • Servírujte ve vysoké sklenici na šampaňské

Salát Mimóza: Slavnostní vrstvená delikatesa

Své poetické jméno získal díky poslední vrstvě ze strouhaných vajec, která připomíná něžné žluté květy mimózy. Je oblíbenou součástí slavnostního menu, zejména během svátků a rodinných oslav.

Ingredience

  • 4 střední brambory
  • 2 mrkve
  • 4 vejce
  • 200 g tuňáka v oleji
  • 150 g taveného sýra
  • 200 g kvalitní majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup přípravy

  1. Brambory a mrkev uvařte v osolené vodě do měkka
  2. Vejce uvařte natvrdo (optimálně 8-9 minut)
  3. Zeleninu nechte vychladnout a nastrouhejte najemno
  4. Oddělte žloutky od bílků a nastrouhejte je zvlášť

Vrstvení salátu (odspodu)

  1. Nastrouhané vařené brambory
  2. Nastrouhaná vařená mrkev
  3. Rozdrobený tuňák
  4. Nastrouhaný tavený sýr
  5. Tenká vrstva majonézy mezi každou vrstvou
  6. Nastrouhané bílky
  7. Nastrouhané žloutky jako vrchní "mimózová" vrstva

Tipy pro servírování

  • Salát je nejlepší připravit několik hodin předem a nechat v chladu
  • Servírujte vychlazený
  • Ozdobte čerstvou pažitkou pro barevný kontrast
  • Podávejte jako předkrm nebo součást studeného bufetu

Ať už si vyberete kterýkoliv z receptů, obě varianty mimózy jsou zárukou úspěchu při slavnostních příležitostech. Zatímco koktejl Mimosa rozzáří váš nedělní brunch nebo oslavu, salát Mimóza bude nepřehlédnutelnou ozdobou každého svátečního stolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz