Článek
Sedíte v kavárně a objednáte si mimózu. Čekáte osvěžující drink, ale na stůl vám přinesou vrstvený salát. Nebo naopak toužíte po tradičním ruském salátu, ale dostanete sklenici s šumivým koktejlem. Aby k takovým nedorozuměním nedocházelo, pojďme si představit oba recepty detailněji.
Koktejl Mimosa: Elegantní společník brunche
Osvěžující směs šampaňského a pomerančového džusu, se opět dostává na výsluní popularity, a to především díky rostoucímu trendu brunchů. Užít si s přáteli dobré jídlo a drink, to je skvělý start víkendu.
Základní recept
- 75 ml vychlazeného prosecca nebo šampaňského (pro nejlepší výsledek použijte kvalitní suché šumivé víno)
- 75 ml čerstvě vymačkaného pomerančového džusu (ideálně z pomerančů pokojové teploty pro lepší výtěžnost šťávy)
- plátek pomeranče na ozdobu
Tipy pro dokonalou Mimosu
- Všechny ingredience by měly být důkladně vychlazené
- Džus před použitím přeceďte, aby drink nebyl zakalený
- Nalijte nejprve šumivé víno a pak teprve džus, získáte tak lepší promíchání
- Servírujte ve vysoké sklenici na šampaňské
Salát Mimóza: Slavnostní vrstvená delikatesa
Své poetické jméno získal díky poslední vrstvě ze strouhaných vajec, která připomíná něžné žluté květy mimózy. Je oblíbenou součástí slavnostního menu, zejména během svátků a rodinných oslav.
Ingredience
- 4 střední brambory
- 2 mrkve
- 4 vejce
- 200 g tuňáka v oleji
- 150 g taveného sýra
- 200 g kvalitní majonézy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá pažitka na ozdobu
Postup přípravy
- Brambory a mrkev uvařte v osolené vodě do měkka
- Vejce uvařte natvrdo (optimálně 8-9 minut)
- Zeleninu nechte vychladnout a nastrouhejte najemno
- Oddělte žloutky od bílků a nastrouhejte je zvlášť
Vrstvení salátu (odspodu)
- Nastrouhané vařené brambory
- Nastrouhaná vařená mrkev
- Rozdrobený tuňák
- Nastrouhaný tavený sýr
- Tenká vrstva majonézy mezi každou vrstvou
- Nastrouhané bílky
- Nastrouhané žloutky jako vrchní "mimózová" vrstva
Tipy pro servírování
- Salát je nejlepší připravit několik hodin předem a nechat v chladu
- Servírujte vychlazený
- Ozdobte čerstvou pažitkou pro barevný kontrast
- Podávejte jako předkrm nebo součást studeného bufetu
Ať už si vyberete kterýkoliv z receptů, obě varianty mimózy jsou zárukou úspěchu při slavnostních příležitostech. Zatímco koktejl Mimosa rozzáří váš nedělní brunch nebo oslavu, salát Mimóza bude nepřehlédnutelnou ozdobou každého svátečního stolu.
Zdroje: Inspirace od tety a iDNES.CZ