Článek
Začnu hned na rovinu. Někdy se recepty prostě nepovedou podle předlohy. Ne proto, že by byly špatné, ale proto, že je buď nepochopíte, nebo se je pokusíte „vylepšit“ způsobem, který… no, řekněme, že se vám to vymstí.
A přesně to se mi stalo s bublaninou z cottage sýru. Chtěla jsem zdravou, lehkou pochoutku. Dostala jsem lekci, která mi protáhla pečení o desítky minut.
Cottage sýr v bublanině? Proč ne!
Byla jsem nadšená! Recept na bublaninu z cottage sýru zněl dokonale. Zdravější, s bílkovinami, a to „rozmixujeme s celými vejci“ znělo tak jednoduše.
Cottage, vejce, cukr, vanilkový cukr, olej – všechno do mísy, promíchat, přidat mouku s práškem do pečiva.
Změny jsem udělala jen malé, místo slunečnicového oleje jsem použila kokosový pro lepší chuť a obyčejný cukr nahradila třtinovým. Nahoru jsem si dovolila i trochu drobenky, protože… to k bublanině patří!
A pak přišla fáze „hustě posypeme ovocem“. Kamarádčin papírek mluvil jasně: přidej tam 300 gramů třešní! Ty jsem neměla, tak jsem vzala lesní ovoce. Problém byl v tom, že jsem to množství brala doslova. A to se ukázalo jako největší chyba mého snažení.
Když recept testuje vaši trpělivost a troubu
Možná jsem měla zpozornět u té fotky receptu, kde třešní bylo sotva pár. Nebo u té mé hromady ovoce, která se na těsto skoro nevešla. Ale recept řekl 300 gramů, tak 300 gramů! Pekáč vypadal jak z nějakého časopisu o jídle. A já, věrná návodu, ho vložila do předehřáté trouby na 180 °C s očekáváním krátkého pečení.
Po patnácti minutách? Buchta byla uvnitř syrová. Po dalších patnácti? Beze změn. Hodina? Modlila jsem se u rozpálené trouby, zatímco bublanina měla svou hlavu. Ale po chvilce bylo konečně hotovo.
Ne každý postup je hodný doslovného dodržování
Výsledek? Chuťově naprosto skvělá bublanina. Kombinace cottage, lesního ovoce a kokosového oleje fungovala geniálně. Ale stála mě hodinu života a litry potu. Problém nebyl v receptu jako takovém, ale v mém „slepém“ dodržení množství ovoce.
Místo 300 gramů bych měla dát tak třetinu, maximálně polovinu. Menší množství ovoce by se propeklo rychleji a bublanina by si udržela nadýchanost.
Někdy je potřeba se od receptu odpoutat
Zapojit vlastní rozum a hlavně se přizpůsobit realitě – ať už jde o množství ovoce, velikost plechu, nebo aktuálnímu počasí. I když by teď krásně kynuly buchty..
Takže, až budete příště péct bublaninu, vezměte si z mého příběhu ponaučení. Poučte se z mého letního utrpení u trouby a nedejte tam tunu ovoce!
PS: Je až moc jedlá, musím ji upéct znovu! Vylepšený recept najdete na mém blogu Inspirace od tety.