Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zničení úrody pro Instagram: Skrytá cena perfektní fotografie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Společná focení

Slunečnicové pole focené na okraji pole.

Fotografové lákají na jedinečné portréty v polích. Ač to vypadá nevinně, zemědělci jsou nešťastní. Jak si pořídit fotografie a nezpůsobit škodu zemědělcům?

Článek

Od jara do podzimu nám příroda i zemědělci nabízejí pestrou paletu barev v krajině. Krása rozkvetlých polí láká stále více lidí, kteří hledají dokonalé fotografie pro své sociální sítě. Tento trend má ale vážné důsledky pro majitele polí.

Pole vnímají lidé jako veřejný prostor

Mnozí z nás si mylně myslí, že si na polích mohou dělat cokoliv. Ale opak je pravdou. Pole, sice není obehnáno plotem, ale má svého majitele. Proto bychom se měli chovat ohleduplně.

Co nezničí fotografové a jejich klienti, zničí i jejich domácí mazlíčci či vozidla. Případy, kdy si majitel chtěl vyfotit auto přímo v poli? I takové situace bohužel nastávají.

Někteří farmáři mají řešení

Poskytují vyhrazenou část pole v rámci svého areálu. Funguje to většinou tak, že zaplatíte vstup na vyhrazené pole v rámci farmy. Často tam jsou i rekvizity a lavičky. Návštěvníci se musí řídit provozním řádem, ale mají nádhernou kulisu.

Příkladem jsou levandulové farmy, které díky těmto návštěvníkům získávají nejen reklamu zdarma, ale i nový příval zákazníků.

Jak se vyfotit, aby nedošlo ke škodám?

Postačí, když se budeme řídit zdravým selským rozumem a budeme dbát na následující pravidla:

  • Fotografování před polem: Najděte si místo na okraji pole, nic nezničíte a šikovný fotograf Vám vykouzlí i tak krásné fotografie.
  • Při vstupu do pole využívejte pouze vyjeté koleje či cesty mezi poli.
  • Nesedejte si a nelehejte přímo v poli.
  • Netrhejte plodiny: Co udělá jedna utržená slunečnice, můžete si pomyslet. Jenže, tento nápad nenapadne jen Vás.
  • Nikdy nesdílejte polohu focení: Masově se tam nahrnou další lidé, a nemusí být ohleduplní jako vy.

Zemědělcům vypěstování úrody zabere hodně úsilí, neničme kvůli pár fotografiím jejich živobytí. Pokud si focením vyděláváte, je slušnost se spojit s majitelem pole a probrat možnosti spolupráce. Nebo si zasaďte své vlastní, ať zjistíte, kolik práce za tím stojí.

Co si o focení v poli myslíte vy? Běžná záležitost nebo je to za hranou slušnosti? Děkuji Vám za názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz