Hlavní obsah

Pamatujete si na ruměnky? Upečte si je jako vánoční cukroví a vraťte se do dětství

Foto: Inspirace od tety

Ruměnky byly kdysi celoroční zboží na pultech obchodů, pak ale zmizely z trhu.

Ruměnky patřily k nejoblíbenějšímu cukroví, které si naše babičky dopřávaly jako sladkou pochoutku k odpolední kávě. Dnes si je můžete upéct doma a vrátit se v čase do dětství. Jen pozor, do Vánoc je před rodinou neuchráníte.

Článek

Jdeme se vrátit zpět v čase, a to díky sladkým perníčkům, kterými jsem se cpala celé dětství. Nestály raketu, i přesto byly strašně dobré, jde o ruměnky. Boží perníčky s rumovou glazurou, které nikdy nevydržely dlouho, protože se na ně vrhla celá rodina.

Proč si upéct ruměnky k Vánocům?

Popravdě, přesně tuhle otázku jsem si sama sobě položila včera, když jsem si říkala, že by to chtělo už první várku vánočního cukroví. Proč dělat ty, co se musí odležet a ještě by se měly ozdobit, když tyhle jsou měkké hned a zdobit je není třeba?

Pak jsem si vzpomněla na tu chuť rumu a ulepené prsty od té rumové glazury a bylo to jasné. A tak jsem vám ten recept sepsala, ať si tuhle chuť a vůni vrátíte také do domova. Postup je jednoduchý, ale dokonalý. Asi je to tou nostalgií z dětství, ale to přeci nevadí.

Recept na vánoční ruměnky

Připravte si zápisník na recepty a poctivě si opište suroviny, protože tenhle postup si zaslouží vaši pozornost.

Ingredience

Na perníkové těsto budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g hery nebo másla
  • 40 g medu
  • 2 vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 10 lžic mléka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 špetka soli

Rumová poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 5 lžic horké vody
  • punčové aroma (volitelně)

Postup přípravy

  • V míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, jedlou sodu, perníkové koření a sůl.
  • Postupně vmíchejte změklé máslo, med, vejce a mléko. Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v lednici.
  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Těsto vyválejte na pomoučněném válu na tloušťku asi půl centimetru. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.
  • Formičkami vykrajujte tvary a poskládejte je na plech s pečicím papírem.
  • Pečte deset minut, perníčky by měly zůstat světlé.
  • Vychladlé perníčky namáčejte v rumové polevě připravené z moučkového cukru, rumu, horké vody a případně punčového aroma.
  • Nechte perníčky schnout na mřížce minimálně tři hodiny, poté uskladněte do dózy.

Info: Pravé ruměnky byly kulaté, ale protože jsou Vánoce, udělala jsem je do tvaru perníčků. Často je dělám jako srdíčka, je to vždycky stejně dobré.

Ruměnky vás donutí péct pravidelně

Až si sednete k televizi s talířem ruměnek, určitě neudělejte tu chybu, že byste měli před sebou celou plnou mísu perníčků. Nedopadne to dobře, během chvíle je všechny sníte a brzy zjistíte, že je budete muset péct znovu.

Další nevýhodou je to, že si budete muset přidat cvičení navíc, já taky musela na rotoped a do fitka. Ale o tom ten život je, máme si jednou za čas dopřát, proč ne teď, když se blíží advent a většina z nás je ve stresu, místo aby si to užívala. Nechte si chutnat!

PS: Pokud si chcete osvěžit vánoční recepty, zkuste si můj vánoční kvíz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz