Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dárky - dávat, nebo nedávat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční dárky považujeme za samozřejmost, ale šlo by to i bez nich?

Článek

Dárky patří nejen k Vánocům, ale i ke spoustě dalších příležitostí. Je hezké, že si chceme navzájem udělat radost a věnujeme čas, energii a peníze na výběr a nákup dárků.

Bohužel i přes veškerou snahu se občas stane, že se s dárkem netrefíme. Obdarovaný je zklamaný, dárce taky. Energie vynaložená na výběr dárku i utracené peníze přijdou vniveč. Z dobře míněného úmyslu se stane předmět, který jen překáží.

Vzpomínám si na jednu svou kamarádku, která před Vánoci chodila na brigádu, aby měla na pořádný dárek pro svoje rodiče. Pak složitě přemýšlela, co jim koupit, když mají všechno a byt plný věcí. Nakonec vymyslela jakousi polici. Až jednou její rodiče odejdou, tak ji možná čeká vyklízení toho bytu. Dělala jsem to dvakrát a bylo to pro mě velmi poučné, dost se teď rozmýšlím, co koupím a co potřebuju.

Máme dost peněz, abychom si mohli koupit, po čem naše srdce zatouží. Ale taky je v nás pořád dost šetrnosti, takže vyhodit to, co už nepoužíváme, nám moc nejde. Výsledkem jsou byty plné věcí, které jsou stále možná funkční, ale nepoužívané.

Před několika lety jsme se v rodině domluvili, že to zkusíme na Vánoce bez dárků. Nemáme v rodině žádné malé děti, takže o to to bylo jednodušší. A představte si, že Vánoce nebyly o nic chudší. Ušetřili jsme si předvánoční stres s vybíráním dárků, večeře proběhla ve stejné pohodě jako obvykle. Za sebe musím říct, že jsem byla spokojená.

Když teď sleduju ty vánoční reklamy a náměty na to, co komu koupit, tak jsem v klidu, bez stresu.

Uznávám, že pro spoustu rodin a lidí můžou být Vánoce bez dárků až moc radikální. Nicméně jsou strategie, jak to bezuzdé dárkové šílenství omezit.

Můžeme třeba omezit počet dárků. Nebo cenu. Případně vybrat pro každého jednu větší a dražší věc od celé rodiny, než aby každý vybíral a kupoval nějakou „blbost“.

Ke zvážení jsou i dárky nehmotné - lístky do divadla, poukázku na masáž, kurz nebo dovolenou.

https://mestskapermakultura.cz/2022/01/10/co-me-naucily-bezdarkove-vanoce/

https://mestskapermakultura.cz/2018/12/24/vanocni-darkova-uvaha/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz