Hlavní obsah
Aktuální dění

Džungle v pražském metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Instalace speciálního skleníku se živými květinami

Instalace speciálního skleníku se živými květinami v podchodu metra Můstek v Praze.

Článek

V podzemním podchodu stanice metra Můstek v centru Prahy se nedávno objevil inovativní prvek: skleněný prostor s živými rostlinami nazvaný Metrorost. Tato instalace, vytvořená Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT, se skládá z asi betonové základny a skleněného vršku, který chrání květiny před vnějšími vlivy, zejména před zimním chladem.

Uvnitř tohoto prostoru se nacházejí vzrostlé pokojové rostliny, pravděpodobně odrůdy s pomalým růstem. Zařízení disponuje schopností monitorovat teplotu, vlhkost a obsah CO2, což umožňuje kontrolovat prostředí pro rostliny.

I když vytvoření této instalace pravděpodobně znamenalo vysoké náklady, zřejmě vyšší než výsadba stromů a zeleně venku, je to experiment, který může ukázat, nakolik mohou být podobné projekty funkční.

Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz