Hlavní obsah
Názory a úvahy

Spitfiroví motýli v máji na Máji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana M.

Motýl/letadlo na fasádě obchodního domu Máj v Praze na Národní třídě

Fialovomodří motýli, kteří mají zdobit nově zrekonstruovanou budovu obchodního centra Máj, vyvolali diskuzi ještě předtím, než vůbec dosedli na fasádu budovy.

Článek

Vypadají jako motýli, ale tělo mají z trupu letadla. Fialovo modré barvy také spíš připomínají motýly než vojenská letadla.

Autorem je David Černý, jeho rozměrná nápadná díla jsou už na několika místech v Praze. Patří k nim třeba i obří hlava Franze Kafky složená z vrstev, které se různě otáčejí.

Diskuzí o vhodnosti či nevhodnosti tohoto díla na tomto místě jsem slyšela dost, chtěla jsem ale vidět, jak skutečně vypadají v reálu. To abych se mohla sama rozhodnout, jestli se mi to líbí, nebo ne. A vlastně se mi to líbí. Myslím, že se z toho stane další atrakce, kterou si budou turisté Praze fotit podobně, jako pohybující se Kafkovu hlavu od stejného autora, která jen o kousek dál v obchodního centra Quadrio.

Pro mě je občas i ne zcela zřetelná hranice mezi uměním a komercí. To, že motýli na fasádě budou přitahovat lidi, tedy i platící zákazníky, to je jasné. V tomto směru mají ti obří motýli zcela jasný účel.

Město není skanzen, nové prvky do něj patří. A pokud je něco tak výrazného a nápadného, vyvolá to živou diskuzi mezi příznivci a odpůrci.

Teď si jen říkám, kdy asi vznikne v některém protějším domě kavárna U motýlů, s vyhlídkou na obchodní dům Máj a se zákusky ve tvaru motýlích letadel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám