Hlavní obsah

Bílá sobota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Bílé sobotě.

Článek

V liturgickém kalendáři je dnem před Velikonoční neděli. Jedná se o součást Svatého týdne (druhý den velikonočního tridua). V tento den ležel Ježíš v hrobě.

Během dne se nedělají žádné obřady ani mše svaté. Za výjimku se považuje obřad Efeta. V tomto obřadu jsou katechumeni připravení na samotný křest. V západní církvi se dělá na Bílou sobotu ( bdění u Božího hrobu). Ve východní církvi je zvykem na Bílou sobotu dělat pomazání Kristova těla, pak se uloží do hrobu a začne se rozvíjet Kristova tajemství (sestoupení do říše mrtvých). Bílá sobota končí se západem slunce a se západem slunce končí také postní doba. Nastupující noc přináší obřady Velikonoční vigilie.

Na Bílou sobotu by se měly péct mazance a beránci. Dále by se měly barvit velikonoční vajíčka a plést pomlázky. Na hotovou pomlázku by se měla uvázat jedna bílá stuha. V tento den se lidé oblékali do nového nebo společenského oblečení a převlékaly se peřiny.

Prší v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní. Odkud vítr vane, odtud v létě deště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám