Hlavní obsah

Brdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

www.poznejpribram.cz

Budu psát o Brdech.

Článek

Jedná se o členitou pahorkatinu ve Středních Čechách. Geomorfologický podcelek širšího celku se nazývá Brdská vrchovina. V užším významu se za Brdy označují jen Střední a Jižní Brdy. Střední Brdy jsou označovány jako bývalý vojenský újezd Brdy.

Nejvyšším bodem Brd je Tok. Tok měří 865 m.n.m. Tento vrchol je nejvyšším přirozeným bodem Středních Čech.

U Piske nádrže můžeme najít houbu Krásnorůžek lepkavý. Můžeme ji najít na pařezu ve společnosti lišejníku Cladonia. Třemošenská a Třemšínská vrchovina se nachází v oblasti horské květeny. Zatímco Strašická vrchovina i zbytek Brd se nacházejí v oblasti mírně teplé květeny.

Nižší oblasti jsou porostlé smrkovým lesem. Převažuje zde smrk a někde i modřín. Na vrcholových partií uvidíme rašeliniště a vřesoviště. Najdeme zde obrovské množství druhů hub a lišejníků. Některé jsou zapsány v Červeném seznamu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám