Hlavní obsah

Chráněné bydlení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám základní informace o chráněném bydlení.

Článek

Jedná se o pobytovou službu poskytovanou osobám. Tyto osoby mají sníženou soběstačnost z důvodů zdravotního postižení, chronického postižení (duševní onemocnění). Situace těchto osob vyžaduje pomoc druhé osoby. Chráněné bydlení může mít formu skupinového nebo individuálního bydlení. Jedná se o alternativu k pobytu v ústavním zařízení.

Chráněné bydlení může být definováno jako bydlení v bytě, který se nachází v normální zástavbě, patřící poskytovateli služeb. Zde většinou bydlí jeden nebo více klientů. Tito lidé se podílejí na vedení domácnosti podle svých možností. Sociální pracovníci mají neustálý a pravidelný kontakt s klienty. Služby se poskytují podle potřeb klientů. Služby může poskytovat sociální pracovník, pečovatel nebo asistent. Chráněné bydlení je zpravidla pro klienty dlouhodobě nemocné nebo trvale postižené. Toto bydlení je také pro lidi, kteří opouštějí ústavní zařízení, pro bezdomovce a seniory. Tito lidé potřebují terapeutickou podporu. Stav klienta nepotřebuje plné zaopatření. Toto bydlení se kombinuje s prvky modelu bydlení a sociální pomoci. Posiluje přirozené sociální vazby. Zachovává a vytváří přirozené sítě podpory v rámci širší rodiny, přátel a blízkých osob.

Za metodu práce s klientem se považuje poradenství, poskytování informací, terapeutická podpora, bezprostřední dopomoc a nácvik potřebných dovedností.

Za cíl se bere vytvoření speciálních postupů, který klient sám zvládne. Klienti se vedou i motivují ke samostatnosti. Více se mohou rozhodovat o vlastních záležitostech a respektuje se jejich dospělá osoba.

Typy chráněného bydlení

Může si vybrat typ chráněného bydlení, který mu bude nejvíce vyhovovat. Může si vybrat z nabídky speciálních domů, bytů, venkovského bydlení, bydlení spojené s možností podporovaného zaměstnání, co-housing a komunitní bydlení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám