Hlavní obsah

Funkční enuréza

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Obrázek pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám o funkční enuréze.

Článek

Funkční enuréza je neschopnost dítěte kontrolovat močení, což je za následek vyloučení moči v noci nebo na nevhodných místech a časech. Toto chování se objevuje dobrovolně i nedobrovolně.

Pro správnou diagnózu je potřeba schválení evolučních pokynů. Znamená to, že v tomto věku by mělo dítě, být schopné kontrolovat močení (věk 3-4 roky). Nejprve se vylučují možné fyzické a organické příčiny.

Hlavní charakteristika

1. Enuréza nastává při frekvenci dvou epizod týdně po sobě třech následujících měsíců.

2. Toto může přinést klinicky významné úzkosti a nepohodlí. Stejně ovlivňuje sociální a školní rozvoj.

3. Toto chování se nedá vysvětlit organickou příčinou, jako je onemocnění nebo podávání léčiva a diuretika.

4. Při objevení v noci, má tendenci je dělat mezi 30 minutami nebo 3 hodinami po usínání.

5. Ve většině případů dítě nedosáhlo kontroly močového měchýře, což se jedná za primární enurézu. Přibližně ve 20 procentech případů se jedná o sekundární enurézu způsobenou stresující událostí nebo situací.

Příčiny

Pokud se povedou vyloučit fyzické příčiny související s velikostí močového měchýře nebo svalovou slabostí, stejně jako dědičné příčiny nebo spánkové cykly. Lékař nebo psycholog provede psychologické vyšetření, které odhalí možné psychologické faktory a příčiny.

U některých případů enurézu doprovází emocionální a behaviorální symptomy. Nedá se s jistotou určit, jestli jde o příčinu, nebo naopak o účinek samotné poruchy.

U psychologického problému této poruchy, případová studie poukazuje na myšlenku, že experimentování v období stresu a úzkosti, stejně jako traumat a psychosociální krize, jako je narození dalšího sourozence, mohou být některé příčiny tohoto problému.

Chování a fyzické symptomy

1. Pocit rozrušení, agrese a hněvu

2. Odmítá spát mimo domov

3. Pocit hanby

4. Nízká sebeúcta

5. Podráždění v intimních partií

Ošetření

Pokud jde o přístup rodiče s učiteli, tak by měli zůstat ostražitý, když nastane tento problém, a za žádných okolností netrestat dítě za to.

Za nejúčinnější možností je jít za specialistou v oboru psychologie. Specialista kromě provádění hodnocení a psychologického zásahu bude vyučovat techniky tréninku dětí v oblasti přípravy dítěte na toaletu nebo techniky a přípravných zařízení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám