Hlavní obsah

Velký pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Velkým pátku.

Článek

Jedná se o křesťanský svátek, který připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho smrt na Kalvárii. Jedná se o pátek svatého týdne i součást velikonočního tridua. Tento pohyblivý svátek může připadnout na datum mezi 20. březnem i 23. dubnem. Od roku 2016 se v Česku slaví jako svátek ( den pracovního klidu).

Přibližně 40 států uznává Velký pátek jako den pracovního klidu. Mezi tyto státy patří Austrálie, Slovensko, Brazílie, Kanada, Německo, Spojené království a od roku 2016 ČR. V Rakousku uznávají den volna pouze u evangelíků, starokatolickou a metodistů. V německých spolkových zemí většinou platí na Velký pátek, zákaz pořádání sportovních i tanečních akcí.

V lidových pověrách se tento den spojuje s magickými silami. V tento den se otevíraly hory, které dávaly poklady. V tento den se nic nepůjčovalo, protože co se půjčilo mohlo být očarovaní. Nesmělo se pohybovat se zemí, ani prát prádlo, protože by se to namáčelo do Kristovy krve. Velká moc se dávala ke koupelím (před svítáním lidé šli k potůčkům, aby si zajistili pevné zdraví po celý rok).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám