Hlavní obsah
Věda

Australský experiment zkoumá budoucí možnosti ochrany astronautů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik/Ilustrační fotografie

Experiment, ​​nazvaný RADICALS, má schopnost zásadně změnit způsob, jakým jsou astronauti a elektronika chráněni před škodlivým zářením ve vesmíru.

Článek

Podle zatím nerecenzovaného článku, zveřejněného na serveru Scimex, výzkumníci navrhli alternativu k plastovým štítům, které se při vesmírných misích používají v současnosti.

Nový prototyp, který slibuje, že bude menší, lehčí a odfiltruje více druhů záření, bude součástí startu švédské vesmírné korporace. Vědci vypustí krychli 10×10×10 cm k měření radiace z vesmíru, až 250 km od zemského povrchu.

Projekt vede vesmírná fyzička RMIT, doktorka Gail Ilesová, docentka fyziky, která dříve pracovala v Evropské vesmírné agentuře (ESA).

Doktorka Ilesová řekla, že elektromagnetický štít by mohl mít dvojí výhodu v tom, že by cestování vesmírem bylo bezpečnější a méně nákladné.

„Tento štít má potenciál rozšířit obzory lidských vesmírných letových aktivit ve vesmíru, což je vzrušující vývoj,“ řekla.

„V první řadě nás to přibližuje k tomu, abychom byli schopni přežít dlouhé mise na Mars, což by byla minimálně 500denní mise a vyžadovala by tento druh špičkové technologie, aby byla úspěšná.“

„Nakonec je cílem podpořit mise Artemis, které jsou prvními dlouhodobými misemi na Měsíc, s cílem být tam po významnou dobu.“

Pokud dokážeme vytvořit vhodné prostředí pro přítomnost lidí na Měsíci, možnosti pro lidstvo jsou nekonečné.

Ilesová, která odletěla do Švédska na start, řekla, že je nadšená, že může být součástí tohoto okamžiku v historii.

„Je vzrušující být součástí startu této sondovací rakety. Jde o raketu, která se nerozpadne, ale vrátí se zpět na Zemi spolu se všemi experimenty, které jsou v ní připravené k testování. Doufejme, že tento start může přispět k další generaci lidského průzkumu vesmíru.“

Foto: Univerzita RMIT/Volný zdroj

Testovací modul univerzity RMIT.

RMIT Space Industry Hub je také součástí konsorcia ELO2 v programu Moon to Mars Trailblazer, Australské vesmírné agentury, jehož cílem je přistát s roverem na Měsíci jako součást budoucí mise NASA Artemis koncem tohoto desetiletí. Tým se uchází o to, že bude hrát klíčovou roli při navrhování a výrobě toho, co by mohlo být prvním australským lunárním roverem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Program Artemis

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz