Hlavní obsah
Věda

Bezpilotní ponorka zmizela pod ledovcem soudného dne a stejně tak i tajemství, která nalezla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S_Bachstroem/Getty Images

Během expedic pod ledovcem Thwaites v Západní Antarktidě, které provedla univerzita v Göteborgu, se 7 m dlouhá bezpilotní ponorka ztratila pod 457 metry ledu.

Článek

Po provedení komplexního pátrání prohlásili výzkumníci z univerzity v Göteborgu ponorku za ztracenou. Během svého pětiletého působení ponorka Ran podrobně zmapovala spodní část ledovce a podnikla také mnoho dalších podmořských výprav po celém světě.

Antarktida je nejnehostinnější místo na Zemi. Jak pro lidi, tak pro roboty.

Během expedic pod ledovcem Thwaites v Západní Antarktidě, které provedla Univerzita v Göteborgu (ve spojení s jihokorejským ledoborcem RV/IB Araon), se 7 metrů dlouhá bezpilotní ponorka v ceně 3,6 milionu dolarů, ztratil pod 457 metry ledu.

„Je to trochu jako hledat jehlu v kupce sena, ale s tím rozdílem, že nevíme ani, kde ta kupka sena je,“ řekla v tiskovém prohlášení Anna Wåhlinová, profesorka na univerzitě v Göteborgu a jedna ze šesti účastníků mise. „V tuto chvíli jsou baterie vybité. Víme jen to, že se pod ledem stalo něco neočekávaného. Máme podezření, že se dostal do potíží a pak mu něco bránilo dostat se ven.“

Tato expedice byla druhá, kdy Ran prozkoumával ledovec Thwaites, nejširší ledovec na Zemi, dlouhý zhruba 130 km. Známý také jako „ledovec soudného dne“, protože pokud by se někdy zhroutil, hladina moří by stoupla o 64 cm.

Vzhledem k obrovské velikosti ledovce nemá tým neustálý kontakt s ponorkou, takže Ran sleduje trasu, která je předem naprogramována před ponořením do ledových vod. Když se Ran nevrátila na své předem určené místo, výzkumníci zahájili pátrání po zmizelé ponorce a použili vrtulníky, drony a další vyhledávací zařízení. Ale bohužel se vrátili s prázdnou.

V roce 2019 ponorka umožnila týmu být prvními, kdo kdy vstoupil do ledovce a studoval jeho spodní část, aby lépe porozuměl mechanismům jeho tání. Během těchto expedic vytvořila Ran podrobné mapy, které výzkumníkům pomohly lépe se podívat na komplikovanou topografii dna ledovce, o níž Wåhlinová řekla, že byla dříve „černou skříňkou“ vědeckých poznatků.

Ponorka, pojmenovaná po severské bohyni moře, našla místo svého posledního odpočinku.

Během této současné expedice se Ran ztratila na své úplně poslední misi, což znamená, že měla možnost předem shromáždit cenná data. Celkově vzato, ponorka provedla 10 úspěšných expedic, přičemž všechny nabídly neocenitelný výcvik a rozvoj. Tým doufá, že najdou náhradu za Ran a získají peníze na pokrytí pojištění.

„Údaje, které jsme dostávali od Ran, jsou ve světě unikátní a mají velkou hodnotu pro mezinárodní výzkum,“ uvedla Wåhlinová. „Zároveň šlo o vysoké riziko. Věděli jsme, že se něco takového může stát. Osobně zastávám názor, že je to lepší konec, než nechat stárnoucí AUV zaprášit v garáži.“

Foto: Olof Lönnehed/Zdroj z tiskové zprávy komunikačního důstojníka univerzity v Göteborgu

Anna Wåhlinová s bezpilotní ponorkou Ran v domovském přístavu v Göteborgu. Nyní technologicky vyspělé plavidlo zmizelo pod ledovcem v Antarktidě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz