Hlavní obsah
Lidé a společnost

Borneo má čistě ženský hasičský oddíl bojující s požáry rašelinišť, zároveň tak mění postoje k ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jeden úkol/freepik

Ilustrační fotografie.

Požáry jsou hlavní hrozbou pro obyvatele Bornea, lesy a divokou zvěř. Tato čistě ženská posádka s nimi bojuje a zároveň mění postoje k ženám.

Článek

Ve svém malém dřevěném domě u deštného pralesa si Siti Nurainiová nanáší na obličej domácí opalovací krém z rýže a jemně mletých pandanových listů. Nuraini se připravuje na svou hlídkovou službu jako dobrovolná hasička v okrese Ketapang v Západním Kalimantanu v indonéské části Bornea.

Nurainiová je, podle BBC, koordinátorkou jednotky Power of Mama (Síla matky), která byla založena v roce 2022 jako čistě ženská hasičská jednotka s cílem chránit zdraví a živobytí místní komunity a pomáhat chránit životní prostředí.

„Požáry jsme zažívali každý rok,“ říká Nurainivá. „Kouř se dostával do takové míry, že se obyvatelé museli evakuovat a školy se musely zavřít. Mnoho dětí trpělo infekcemi dýchacích cest.“

Deštný prales hraničící s vesnicí Nurainiové, Pematang Gadung, je domovem jedné z největších indonéských populací orangutanů. Je to také oblast rašelinišť, což z ní činí důležitou zásobárnu uhlíku. Zatímco rašeliniště  tvoří pouhá 3 % celosvětového zemského povrchu, ukládají dvakrát více uhlíku než všechny světové lesy. V průběhu minulého století vedla zvýšená poptávka po lesní a zemědělské půdě k odvodňování rašelinišť po celém světě.

Indonésie je domovem rašelinišť s největší hustotou uhlíku na světě. Většina těchto rašelinišť byla vážně degradována, aby podpořila světovou poptávku po palmě olejné, běžné domácí přísadě.

Jakmile jsou rašeliniště vysušená, jsou náchylnější k vážným lesním požárům, které představují velké riziko pro divokou zvěř, lidi a biologickou rozmanitost žijící v okolním regionu.

Pematang Gadung se nachází mezi dvěma oblastmi rašelinišť o rozloze 70 km čtverečních. Každý rok v období sucha čelí obyvatelé obce nové hrozbě.

Požáry zde často začínají ve znehodnocených rašelinných oblastech, které již nemohou zadržovat vodu.
říká Nurainiová

Když v roce 2022 vznikla hasičská skupina Power of Mama, dobrovolně se přihlásilo 44 žen. Skupina má nyní 92 členů ze šesti místních vesnic ve věku od 19 do 60 let. Většina členů jsou ženy v domácnosti, ale nedávno se k jednotce připojily i mladší pracující ženy.

Nurainiová je od úsvitu vzhůru, vaří rýži a uklízí dům. V 09:30 zamíří na své motorce do lesa spolu s dalšími šesti ženami. Na sobě má hnědý hidžáb s dlouhými rukávy s nápisem „The Power of Mama“ a gumové boty po kolena.

Je období dešťů, takže požárů je zatím méně. Maminky mají hlídkovou službu a navštěvují farmáře, kteří pěstují fazole, banány, chilli, zelí a dýně. Tito farmáři provozují zemědělství typu „slash-and-burn“ (řezat a pálit), kde je lesní porost a další vegetace vykácena a spálena, aby se vyčistila půda pro kultivaci. Zemědělská metoda je povolena místní vládou, pokud se odehrává v oblasti o rozloze méně než 20 000 m2.

Požáry často začínají v degradovaných rašelinových oblastech, které již nemohou zadržovat vodu.
Siti Nurainiová

Síla jednotky Power of Mama úzce spolupracuje s místními úřady, aby zjistila, kteří farmáři uklízí svou půdu zakládáním požárů a povzbuzuje je, aby udrželi hořící půdu pod kontrolou tím, že praktikují domorodé řízení požárů, což je spojeno s podporou ekologické rozmanitosti a ochranou komunit před stále závažnějšími požáry.

Síla jednostky také pomáhá farmářům zvýšit produktivitu jejich půdy tím, že je povzbudí, aby používali organická hnojiva, která by přivedla dusík zpět do půdy a podpořila růst plodin, místo aby se spoléhali na zemědělství typu „slow-and-burn“(pomalu hořet a svižně hasit).

„Tyto postupy nejen chrání naše životní prostředí, ale také zajišťují dlouhodobou životaschopnost zemědělství a zároveň zmírňují dopady změny klimatu,“ říká Nurainiová.

Šedesátiletá Juriah, nejstarší členka Power of Mama, říká, že ženy povzbuzují farmáře, aby spravovali svou půdu „jako lidé ve starověku“.

„Cílem je, aby se rašelinová půda nestala kyselou,“ říká a dodává, že farmáři mohou k hnojení svých plodin použít směs hnědého cukru, ananasu, pasty z krevet, otrub a tapioky.

Během období sucha je riziko požáru vyšší, takže Mamas hlídkují každý den, aby se ujistily, že potenciální požáry jsou detekovány co nejdříve. Často dostávají zprávy od jiných vesničanů, kteří stále více věří v práci Mamas na ochranu životního prostředí. Někdy je tyto zprávy zavedou do oblastí, které jsou obtížně přístupné a ženy z Mamas musí použít dřevěné kánoe, aby se dostaly k požárům nebo drony, aby získaly lepší výhled.

Když se setkají s ohněm, Nurainiová instruuje ostatní ženy, aby zvedly hadice a začaly čerpat vodu k uhašení požáru.

V poledne mají ženy jednoduchý oběd v Nuraininém domě. Poté pokračují v hlídkování až do 15:30.Jednotka Power of Mama byla založena Indonéskou nadací pro obnovu přírody (YIARI), indonéskou pobočkou ekologické neziskové Mezinárodní organizace pro záchranu zvířat.

Ředitelka YIARI Karmele Llano Sanchezová se rozhodla vytvořit na Borneu první čistě ženský hasičský tým poté, co místní farmář zapálil požár, aby vyčistil část země. Zaměstnanci YIARI požádali muže, aby oheň uhasil, ale on je ignoroval. Totéž se stalo, když požádali místní úřady, aby zasáhly.

„Ale pak jsme to řekli jeho ženě, která mu to později řekla a on oheň uhasil,“ říká Sanchezová.

Tato zkušenost zdůraznila, že ženy mohou pomoci změnit postoj komunity k prevenci požárů, říká.

Pro Sanchezovou to není jen o hašení požárů. „Je to o tom, že tyto ženy jsou sebevědomější a hrají roli ve své společnosti,“ říká.

Nurainiová říká, že ženy byly zpočátku zesměšňovány, když se připojily k Power of Mama.

Smáli jsme se, že nosíme uniformy a přidáváme se k hlídkám, vzpomíná. Muži ve vesnici se nám posmívali a říkali věci jako: Ženy na hlídkách? Vážně? Proč by ženy hlídkovaly, nemáte lepší věci na práci?
říká Nurainiová

Nepříjemnou zkušenost měla i Juriahová. Při loňském hašení požáru ji farmář křivě obvinil z krádeže ananasů. Rozrušená opustila farmu. Když se však oheň vrátil do stejné oblasti, vesničané, kteří se potýkali s nedostatečným vesnickým vodním čerpadlem, požádali Juriahovou o pomoc. „Šla jsem na jeho pole se strojem na čerpání vody. Styděl se,“ říká.

Obyvatelé, kteří se Mamas vysmívali, je nyní zvou na vesnická setkání, říká Sanchez. „Je těžké změnit chování, ale malé změny na úrovni vesnice jsou dobrým začátkem,“ říká. „Dlouhou dobu byly ženy přehlíženy. Ale nyní si každý uvědomuje, že hrají ve společnosti důležitou roli.“

V listopadu 2023 obdrželi The Power of Mamas cenu Indonésie Clean Air Championship Award 2023 za svou práci při zajišťování čistého vzduchu pro místní komunity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Borneo
Palmy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz