Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bude někdy záhada Boeingu-777 MH370 vyřešena? 10 let od zmizení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laurent ERRERA/Flickr/Malaysia Airlines Boeing 777/CC BY-SA 2.0

Pohřešovaný letoun Boeing 777.

Dnes je tomu deset let, kdy 8. března 2014, odstartoval let MH370 Malaysian Airlines z Kuala Lumpuru na cestu do Pekingu, jen aby se divoce vychýlil z kursu a nadobro zmizel. Od té chvíle už ho nikdy nikdo neviděl ani o něm neslyšel.

Článek

Na palubě bylo 239 lidí. Jak může letadlo jednoduše zmizet beze stopy? Ani teď nikdo nemá skutečné ponětí, co se stalo. Je to záhada jako žádná jiná. Jediná nesporná fakta jsou ta, která existují od samého počátku.

Letadlo opustilo Kuala Lumpur, letělo na severovýchod a přes Jihočínské moře směřovalo do Pekingu. Posádka naposledy komunikovala s řízením letového provozu po 38 minutách letu. Všechno vypadalo docela normálně. O několik minut později se letoun dramaticky odklonil od plánované letové dráhy a zamířil nad jižní část Indického oceánu. Pak zmizelo.

Není divu, že existuje hojnost konspiračních teorií, když je tak málo faktů o tom, co se skutečně stalo.

Podle časopisu The SPECTACTOR, zmizení podnítilo jedno z největších nadnárodních pátrání, jaké kdy bylo podniknuto. Bylo prohledáno více než 105 000 km čtverečních mořského dna v Indickém oceánu, ale po letadle nebyly nalezeny žádné stopy. Trosky, o kterých se předpokládá, že pocházejí ze zmizelého letadla, později vyplavilo pobřeží Jižní Afriky, Mosambiku a Mauricia.

Oficiální malajská zpráva o vyšetřování nehody, zveřejněná v roce 2018, měla více než 500 stran, ale neposkytla definitivní odpověď na otázku, co způsobilo zmizení letadla. V uplynulých letech se informační prázdnota nevyhnutelně zaplnila špinavými konspiračními teoriemi. Osud letadla dal vzniknout mnoha knihám a blogům a kočujícímu cirkusu expertů, kteří všichni vychvalovali své vlastní odpovědi: byla to vražda/sebevražda pilota, nebo propracovaný plán únosu? Někteří zastánci konspiračních teorií tvrdili, že letadlo sestřelilo americké letectvo a fakta zatajila.

Foto: Theoretical Search Area MH370.svg: Pechristener, Furfur/Wikimedia Commoncs/CC BY-SA 3.0

Theoretical Search Area MH370.

Vina byla původně namířena na kapitána letadla, zkušeného pilota Zaharie Ahmada Shaha. Tvrdilo se, že se „zbláznil“ kvůli problémům v osobním životě. Pouze záměrné jednání pilota mohlo vysvětlit, proč letadlo tak prudce odbočilo z kurzu směrem k Indickému oceánu a proč komunikační zařízení v kritickém bodě ztichlo. Údaje z podomácku postaveného leteckého simulátoru vlastněného Shahem ukázaly, že někdo nakreslil podobný kurs jako letadlo. Malajsijská policie a techničtí experti však nenašli nic, co by naznačovalo, že by plánoval únos letadla, a oficiální vyšetřování zmizení letadla nenašlo žádné důkazy, které by naznačovaly nějaké nedávné změny v chování pilota. Jeho rodina, která musela roky žít se spekulacemi, trvá na tom, že byl oddaným rodinným příslušníkem a svou práci miloval.

Pak je tu teorie „letu duchů“, ve které bylo letadlo ponecháno letět na autopilotu několik hodin poté, co katastrofická událost, možná požár, vedla ke ztrátě pracovní schopnosti posádky, například kvůli nedostatku kyslíku. Na chvíli byli podezřelí dokonce i pohřešovaní cestující s návrhy, že jeden nebo skupina mohla převzít letadlo v rámci spiknutí s únosem. Nikdy pro to nebyly předloženy žádné důkazy a úřady později všechny cestující zbavily jakéhokoli spojení s terorismem.

Mezi divočejší konspirační teorie patří ta, která tvrdila, že letadlo bylo sestřeleno americkou vládou poté, co bylo uneseno a umístěno na kurz k útoku na americkou vojenskou základnu Diego Garcia v Indickém oceánu. Proč by Američané chtěli utajit potenciální teroristický útok tohoto druhu? Objevila se i další stejně nepravděpodobná tvrzení, že letadlo přepravovalo přísně tajný elektronický náklad do Číny, než ho zachytila ​​americká vláda, která pak zfalšovala satelitní data. Není divu, že konspirační teorie jsou rozšířené, když je tak málo faktů o tom, co se skutečně stalo, a letadlo zůstává nezvěstné.

Tento týden, kdy se blížilo desáté výročí katastrofy, malajsijská vláda uvedla, že je ochotna obnovit vyšetřování a financovat nové pátrání, pokud to bude nutné. Americká společnost Ocean Infinity, která v roce 2018 neúspěšně pátrala po letadle, uvedla, že je ochotna provést novou pátrací operaci na základě principu „bez nálezu, bez poplatku“. Problémem zůstává, že potenciální oblast pátrání v Indickém oceánu je obrovská a velmi hluboká. Mezitím pokračuje lidské utrpení těch, kteří v osudném letu ztratili své blízké. Dostanou někdy odpovědi, které hledají? Nezdá se, že by to bylo v dohledné době pravděpodobné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz