Hlavní obsah
Věda

Chcete vědět, jak zní hvězdy? NASA používá sonifikaci k poslechu vesmírných objektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA Hubble space telescope/Openverse

V díle „Pilíře stvoření“ jsou zvuky generovány horizontálním pohybem přes obraz zleva doprava, jak je vidět v optickém i rentgenovém světle.

Článek

Velká část našeho vesmíru je příliš vzdálená na to, aby ji někdo navštívil osobně, ale přesto ho můžeme prozkoumat. Dalekohledy nám dávají šanci pochopit, jaké jsou objekty v našem vesmíru v různých typech světla. Převedením inherentně digitálních dat (ve formě jedniček a nul) zachycených dalekohledy ve vesmíru do obrázků mohou astronomové vytvářet vizuální reprezentace toho, co by pro nás bylo jinak neviditelné.

Ale co zažít tato data jinými smysly, jako je sluch? Sonifikace je proces, který převádí data na zvuk. Nový projekt NASA posluchačům poprvé přináší části naší galaxie Mléčná dráha a většího vesmíru za ní.

Sonifikace dat z misí NASA nabízí novou metodu, jak si vychutnat uspořádání vesmírných objektů. Tyto datové sonifikace převádějí informace shromážděné různými misemi NASA, například rentgenovou observatoří Chandra, Hubbleovým vesmírným teleskopem a Spitzerovým vesmírným teleskopem, do zvukové podoby.

V díle „Pilíře stvoření“ jsou zvuky generovány horizontálním pohybem přes obraz zleva doprava, jak je vidět v optickém i rentgenovém světle. Stejně jako v případě sonifikace Galaktického centra řídí vertikální poloha zaznamenaného světla výšku tónu, ale v tomto případě se mění v souvislém rozsahu výšek tónu. Zvláštní pozornost je věnována struktuře pilířů, které lze slyšet jako přechody od nízkých výšek k vysokým a zpět. Dvě různé „melodie“ optického a rentgenového světla si můžete vychutnat jednotlivě nebo současně.

Sonifikace: NASA/CXC/SAO/K.Arcand, SYSTEM Sounds (M. Russo, A. Santaguida)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz