Hlavní obsah
Věda

Dalekohled Flyeye-1 je prvním v budoucí síti ochrany Země

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ESA/A. Baker

Dalekohled pro vesmírnou bezpečnost. Tak nějak by se dal pojmenovat projekt globálního úsilí o hledání rizikových objektů ve vesmíru.

Článek

Evropská vesmírná agentura (ESA) vyrábí automatizovaný dalekohled pro noční průzkumy oblohy.

Ten bude působit v rámci globálního úsilí o hledání rizikových nebeských objektů, jako jsou asteroidy a komety.

Dalekohled „Flyeye-1“ je prvním v budoucí síti, který by skenoval celou oblohu a automaticky identifikoval možné nové objekty v blízkosti Země (NEO) pro sledování a pozdější kontrolu astronomy.

Riziko nebeských objetů

Teleskopy Flyeye jsou pojmenované pro svůj nový design, který rozděluje přicházející světlo do samostatných kanálů podobným způsobem, jako složené oko mouchy. Je to z důvodu, aby se rozšířilo zorné pole dalekohledu.

Vývoj teleskopu první generace ‚Flyeye-1‘ začal v roce 2016, kdy ESA podepsala smlouvu s evropským konsorciem vedeným OHB Italy.

Uvnitř dalekohledu shromažďuje světlo jediné zrcadlo z celého zorného pole a přivádí ho do rozdělovače paprsků ve tvaru pyramidy s 16 fazetami, které ho rozdělují na 16 samostatných trubic. Sekundární čočky uvnitř těchto trubic zaostřují světlo na jednotlivé kamery a rozdělují oblast oblohy na 16 menších snímků, aby se rozšířilo zorné pole dalekohledu.

Foto: ESA/A. Pekař

Dalekohled Flyeye pro vesmírnou bezpečnost.

Technické parametry

Dalekohled má průměr 1 m a zorné pole 45 čtverečních stupňů, kde 1 čtvereční stupeň pokrývá oblast na obloze zhruba čtyřikrát větší než Měsíc, když je vidět ze Země. Dalekohledy této velikosti mají obvykle mnohem menší zorné pole.

Teleskop projde koncem roku 2024 a začátkem roku 2025 závěrečným testováním a ověřením v  Centru vesmírné geodézie Italské vesmírné agentury (ASI) ve městě Matera v Itálii. Po dokončení bude Flyeye-1 přepraven na Sicílii, k instalaci na vyhrazené observatoři poblíž vrcholu hory Monte Mufara.

Místo a přístupovou cestu potřebné pro stavbu observatoře zpřístupnila ASI. Stavba začala letos v červnu 2024 a očekává se, že bude dokončena do konce roku 2025, včas před příletem dalekohledu.

Anketa

Myslíte si, že Země potřebuje takovou vesmírnou ochranu?
Rozhodně ano, jeden asteroid už ukončil éru dinosaurů, proč by lidstvo mělo být výjímkou.
100 %
Nevím, mám z toho smíšené pocity.
0 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz