Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Drakeův průliv, nejzrádnější brána oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: © Anatoly Kolodey|Dreamstime.com

Jeho neuvěřitelně drsné vody jsou jedním z důvodů, proč lidé nevkročili na Antarktidu dříve než v 19. století. Několik rad pro plavbu Drakeovým průlivem? Rozhodně si nezapomeňte vzít tyto věci: tablety proti nevolnosti a náhradní spodní prádlo.

Článek

Mapa zobrazující Drakeův průchod spojující Atlantický a Tichý oceán pod Jižní Amerikou.Drakeův průliv je asi 850 km široká oceánská brána mezi Jižní Amerikou a Antarktickým poloostrovem, která spojuje jihovýchodní Tichý oceán s jihozápadním Atlantickým oceánem. Je to důležitá brána pro proudění pláště, oceánografické vodní masy a migraci bioty.

Průliv je pojmenován po anglickém průzkumníkovi z 16. století, siru Francisi Drakeovi, známém tím, že v letech 1577 až 1580 obeplul svět. Aby tento čin dokončil, on a jeho flotila propluli Magalhaesovým průlivem, průchodem přes drsné ostrovy a ledovce na špičce Jižní Ameriky. Ačkoli Drake sám nikdy neproplul, jeho expedice naučila Angličany, že na jih od Jižní Ameriky je otevřená voda, což umožnilo obeplutí světa lodí.

Ve španělštině je však průchod známý jako Mar de Hoces, pojmenován po španělském mořeplavci Franciscu de Hocesovi, který v roce 1525 narazil na vodní plochu při plavbě Magellanovým průlivem.

Teprve až v roce 1616, Willem Schouten z Nizozemské Východoindické společnosti, vedl první posádku, která obeplula Hornův mys i Drakeův průliv.

Foto: shubhamtiwari/Shutterstock

Mapa zobrazující Drakeův průchod spojující Atlantický a Tichý oceán pod Jižní Amerikou.

Proč je Drakeův průliv tak nebezpečný?

Drakeovým průlivem protékají některé z nejsilnějších oceánských proudů na světě, protože se nesetkají s odporem žádné pevniny, umožňuje proudům vody „nechat se bouřit“ a vytvářet obrovské množství síly.

Stejně tak se silné větry mohou volně řítit tisíce kilometrů, aniž by zasáhly pevninu v této zeměpisné šířce, shromažďovaly intenzivní bouře a kolosální vlny. Některé zprávy o průchodu Drakeovým průchodem uvádějí vlny o výšce až 25 metrů, což je přibližně výška osmipatrové budovy.

Jaké to je plavit se přes Drakeův průliv?

Na Štědrý den 2019 se statečná posádka šesti průzkumníků stala prvními lidmi, kteří kdy veslovali přes průchod v 13denní bitvě proti živlům.

„Bylo to docela trýznivé.“ Nakonec jsme všichni hodně zhubli a byli jsme v deliriu z nedostatku spánku,“ řekl Colin O'Brady, jeden ze šesti mužů na lodi, po dokončení cesty agentuře AP.

Dobrodružnou cestu přes Drakeův průliv dnes podniklo nespočet lidí, zejména při cestě do Antarktidy. Díky velkým moderním lodím je cesta mnohem hladší, než tomu bylo v minulých staletích, i když jedna rada, pokud se na cestu chystáte: přibalte si tablety proti nevolnosti.

„Překročit Drakeův průchod je cena za vstup do Antarktidy. Míru a vyrovnanosti Antarktidy odpovídá turbulence a drama Drakea. Jsou to dvě strany téže mince, jednu bez druhé nedostanete. Podmínky v Drakeově průlivu jsou někde mezi špatnými a děsivými, v závislosti na bozích počasí, ale stojí za každý okamžik,“ řekl Lyndon File, manažer zákaznické zkušenosti v G Adventures, cestovní společnosti, která nabízí zájezdy do Antarktidy.

„Cítil jsem se jako mokrá špinavá ponožka v pračce při 36hodinovém odstřeďování. Nikdy jsem neonemocněl kinetózou, ale tato cesta domů toho byla opravdovým testem,“ dodal mediální manažer společnosti Kyle Jordan.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz