Hlavní obsah
Věda

Egyptský král Škorpion byl možná také Žlutým císařem Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Udimu/Wikipedia_ CC BY-SA 3.0

Dvě nepolapitelné postavy z dávné minulosti, které obývají svět mezi mýty a historií. Je možné, že jde o stejnou osobu? Je to senzační teorie a čínský výzkumník věří, že pro ni má důkaz.

Článek

Hranice mezi fantazií a realitou je v obou příbězích nejasná. Čínský Žlutý císař a egyptský král Škorpion jsou dvě nepolapitelné postavy z dávné minulosti, které obývají mlžný svět mezi mýty a historií. Je možné, že jde o stejnou osobu? Je to senzační teorie, ale čínský výzkumník věří, že pro ni má důkaz.

V novém článku, který byl nedávno zveřejněn v preprintu na SSRN, čínský výzkumník Guang Bao Liu tvrdí, že vládce starověkého Egypta, známý jako Scorpion I., byl postavou zaznamenanou v čínských dokumentech jako Žlutý císař, musí být ještě recenzován.

Ale uznejte sami, že je to docela odvážné tvrzení, které není úplně mimo realitu, protože egyptologové stále určují skutečnou identitu krále škorpiona. Někteří dokonce zpochybňují jeho existenci. Stejně tak historici diskutovali o tom, zda je příběh Žlutého císaře založen na realitě nebo mytologii.

Výzkumník zakládá svou novou teorii na několika pramenech důkazů. Za prvé, říká se, že král Škorpion sjednotil Horní a Dolní Egypt porážkou krále s býčím kloboukem. Podobně čínské záznamy uvádějí, že Žlutý císař porazil císaře Yana, který nosil klobouk s kravskou hlavou, čímž sjednotil dva kmeny Yan a Huang.

Dává to smysl i chronologicky. Říká se, že král Škorpion vládl starověkému Egyptu asi před 5200 lety, což volně zapadá do čínské legendy o 5000 letech civilizace Žlutého císaře.

A konečně, mezi hieroglyfy a čínským písmem jsou některé zajímavé podobnosti. List tvrdí, že symbol škorpióna nalezený v hrobce krále Škorpióna I. je spojen s prototypem postavy Huang(黄), což znamená „žlutý“. Mnoho štírů nalezených v údolí Nilu má také žlutou barvu, což dále potvrzuje toto spojení.

Když uslyšíte výraz „Král štírů“, pravděpodobně si představíte Dwayna Johnsona, jak běhá po poušti bez topu. Někteří historici se však domnívají, že král Škorpion byl skutečnou historickou postavou, která se kolem roku 3200 př. n. l. stala prvním skutečným vládcem Horního Egypta. Ať je to jakkoli, toto období egyptské historie je neuvěřitelně temné, poskládané dohromady podivnými kousky archeologických důkazů a záznamů.

Jiní učenci se domnívají, že Narmer byl skutečným sjednotitelem Egypta a zakladatelem první dynastie. Vědci dlouho diskutovali o tom, zda Narmer a král Škorpion byli stejná osoba. K dalšímu kalení vod mohl být Narmer stejnou postavou jako vládce známý jako Scorpion II. Případně mohl být jeho nástupcem.

Nový dokument jde ještě dále a naznačuje, že Narmer je ve skutečnosti Yu Veliký, další legendární král, který založil zaznamenanou dynastii Xia. O Yu Velikém se říká, že je potomkem Žlutého císaře, stejně jako byl Narmer následníkem jednoho z králů Škorpionů.

Výzkumník tvrdí, že Narmerovo jméno má vazby na postavu Yu (禹). Narmerovo jméno je spojováno se sumcem, zatímco výslovnost znaku Yu(禹) je stejná jako u ryby.

Věci jsou stejně matoucí, pokud jde o čínskou postavu Žlutého císaře. Legenda praví, že tato postava podobná bohu se stala prvním vládcem zemí, které se později staly Čínou v roce 2697 př. n. l. poté, co sjednotil kmeny v nížině Žluté řeky pod jedinou vládu.

Příběh Žlutého císaře je však směsí historie a mýtů. Je nesmírně složité vědět, kdy končí fantazie a začíná skutečnost. Většina učenců nyní tvrdí, že tajemný císař je mytologická postava s malým zakotvením ve skutečnosti.

Tato nejnovější teorie, která mnoha historikům jistě zvedne obočí, nic nevyjasňuje. Ať už si o argumentu uděláte jakoukoli představu, teorie zdůrazňuje, kolik mýtů z celého světa sdílí určitá archetypální témata.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Škorpión

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz