Hlavní obsah
Věda

Falešná měsíční a marťanská půda úspěšně podporuje plodiny, ale neumí pěstovat špenát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fajaws/Pixabay

Pokud se chystáme zřídit trvalé základny na Měsíci nebo Marsu, musíme vědět, že budou soběstačné. Takže máme otázky okolo produkce vody, potenciálního nebezpečí kosmického záření a také zdroje jídla.

Článek

Nizozemští vědci se pustili do řešení posledně jmenovaného úkolu a získali pár zajímavých výsledků. Jak bylo uvedeno ve vědeckém časopise Open Agriculture, výzkumnému týmu, vedenému Wiegerem Wamelinkem z Wageningenské Univerzity & Výzkumu v Nizozemsku, se podařilo produkovat plodiny na marťanských a lunárních falešných půdách vyvinutých NASA.

Vědci zjistili, že je možné pěstovat potravu pro budoucí astronauty přímo v půdě jiného světa a že pěstované plodiny mohou produkovat životaschopná semena, která lze následně znovu zasadit!

Simulované půdy byly smíchány s organickou hmotou, aby poskytly plodinám živiny a standardní pozemská půda byla použita jako kontrolní vzorek. Tým se pokusil vypěstovat 10 různých plodin: řeřichu zahradní, roketu, rajčata, ředkvičky, žito, quinou neboli čilský merlík, špenát, pažitku, hrách a pórek.

Výsledky ukázaly, že mají špatnou zprávu jen pro „Pepka námořníka“ mezi astronauty, protože špenát byl jedinou plodinou, která nedosáhla bodu, kdy by vědci mohli sklízet jedlé části.

„V tomto omezeném předběžném experimentu bylo ukázáno, že růst plodin na simulátorech půdy Marsu a Měsíci je možný,“ píší autoři článku.

„Přidáním organické hmoty do simulátorů regolitu na Marsu a Měsíci mělo za následek klíčení a růst všech deseti druhů plodin. Několik plodin produkovalo ovoce a semena na simulantech Marsu i Měsíce.

Půda Země produkovala nejvíce rostlinné biomasy, ale údaje naznačují, že falešná marťanská půda má podobnou produktivitu jako půda, kterou máme na Zemi. Půda z Měsíce byla méně produktivní. Kvetoucí rostliny byly dříve testovány v mimozemských půdních simulátorech, ale vědci se domnívají, že to bylo poprvé, kdy byly plody sklizeny z takových experimentů.

„Byli jsme nadšeni, když jsme viděli, jak první rajčata, která kdy vyrostla na simulátoru půdy na Marsu, zčervenala. Znamenalo to, že byl učiněn další krok k udržitelnému uzavřenému zemědělskému ekosystému,“ uvedl Wamelink v prohlášení.

U tří z 10 vysazených druhů (ředkvičky, řeřichy a žita) bylo možné sklidit dostatek semen pro pokus s klíčením a žádné klíčící rostliny během 20 dnů pokusu neuhynuly. Ředkev klíčila lépe v půdě Marsu a Země než v půdě Měsíce.

Tento experiment byl prvním pohledem na to, co bychom mohli v budoucnu potřebovat, ale pokud to vesmírné agentury myslí s osadami vážně, musíme a potřebujeme vědět, co lze pěstovat mimo planetu Zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz