Hlavní obsah
Věda

Fyzik zaslal upozorněni na extrémní fázi slunečních erupcí, vrchol přichází o 1 rok dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA's Marshall Space Flight Center/Volný zdroj

Fyzik, který přesně předpověděl, že explozivní vrchol Slunce přijde dříve a bude silnější, než se původně předpokládalo, řekl časopisu Live Science, že jeho vrchol zřejmě začal.

Článek

Ačkoli se původně předpovídalo, že k ní dojde až příští rok, Slunce již možná vstoupilo do nejaktivnější a nejnebezpečnější fáze svého zhruba 11letého slunečního cyklu, známé jako sluneční maximum, řekl přední expert Live Science. S jistotou to ale budeme vědět až dlouho poté, co se slunce během několika příštích let začne opět uklidňovat.

Během slunečního maxima se výrazně zvyšuje počet tmavě zbarvených slunečních skvrn posetých slunečním povrchem. Výsledkem je, že chrlí častější a silnější sluneční bouře, z nichž některé mohou narazit na Zemi a způsobit výpadky rádiových vln a vytvořit ohromující polární záře.

Tento nárůst aktivity je způsoben postupným zamotáváním čar magnetického pole Slunce. Ale v určitém okamžiku slunečního maxima se tyto čáry magnetického pole přeruší, což má za následek totální obrácení magnetických pólů hvězdy, kde si magnetický jižní a severní pól vymění místa. Poté se slunce začne uklidňovat a nakonec dosáhne slunečního minima, kdy sluneční skvrny a sluneční bouře téměř úplně zmizí před začátkem dalšího cyklu.

V roce 2019 zveřejnilo Centrum předpovědi kosmického počasí (SWPC), které provozuje Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), předpověď pro aktuální sluneční cyklus (Solar Cycle 25), který začal ten rok. Prognóza, kterou provedl panel vědců z NOAA, NASA a International Space Environment Services, předpovídala, že nadcházející sluneční maximum bude co do velikosti srovnatelné s relativně slabým maximem předchozího cyklu (Solar Cycle 24) a pravděpodobně nebude nepřijde dříve než v roce 2025.

Jiní vědci si však brzy všimli, že chování Slunce se od této předpovědi odchyluje. Sluneční skvrny se objevovaly mnohem častěji, než se očekávalo a chrlily silné sluneční bouře mnohem častěji, než se předpokládalo. A loni v červnu několik výzkumníků řeklo, že sluneční maximum pravděpodobně začne dříve a bude aktivnější, než naznačovaly původní prognózy, které by mohly dorazit na začátku roku 2024.

Jedním z těchto výzkumníků byl Scott McIntosh, sluneční fyzik a zástupce ředitele Národního centra pro výzkum atmosféry v Coloradu. Když v roce 2019 začal solární cyklus 25, McIntosh a jeho tým zjistili, že dříve neznámý typ magnetické anomálie, známý jako události slunečního terminátoru, předcházel většině minulých rekordních maxim. Poté, co se McIntoshův tým podíval na nejnovější solární terminátor, uvědomil si, že počáteční předpovědi mohou být špatné a později tyto informace použil k vykreslení alternativní časové osy slunečního cyklu.

Předpovědní model Solar Cycle 25 tyto poznatky nezohlednil. Loni v říjnu však SWPC uznal, že původní předpovědi byly mimo a vůbec poprvé zveřejnil aktualizované předpovědi naznačující, že sluneční maximum pravděpodobně dorazí mezi lednem a říjnem tohoto roku.

Od aktualizace SWPC sluneční aktivita stoupala a klesala s ostrým vrcholem v prosinci a neobvyklým klidem v lednu, což ztěžovalo odhad, kdy by mohlo sluneční maximum přijít. Nedávný příval únorové aktivity však naznačuje, že to mohlo začít.

„Myslím, že do této fáze činnosti rozhodně vstupujeme,“ řekl McIntosh Live Science v e-mailu. Oficiální začátek a konec slunečního maxima je však těžké určit v reálném čase, protože můžete zjistit, kdy čísla slunečních skvrn dosáhla vrcholu, až poté, co začnou znovu klesat, řekl McIntosh.

Ale existuje i jiný způsob, jak můžeme sledovat příchod slunečního maxima, řekl McIntosh: sledováním síly magnetického pole slunce.

Před slunečním maximem se síla magnetického pole na slunečních pólech snižuje a nakonec během přepólování dosáhne nuly, řekl McIntosh. Můžeme to sledovat v reálném čase a během posledních několika měsíců se síla polárního magnetického pole „pohybuje kolem nuly,“ dodal.

Lednový klid sluneční aktivity znamenal, že je nepravděpodobné, že by sluneční maximum skutečně nastartovalo. V důsledku toho McIntosh čekal na „nárůst“ aktivity, než byl přesvědčen, že vstupujeme do výbušného vrcholu Slunce. A ten nárůst mohl nastat v únoru.

Foto: NASA/SDO/NASA's Marshall Space Flight Center/Flickr

Extrémní UV záblesk z 21. února 2024, třídy X1,8.

  1. 17. února vytryskl z blízkosti jižního pólu Slunce gigantický oblak plazmy.
  2. 22. února slunce rozpoutalo svou nejsilnější erupci třídy X za více než šest let.
  3. Na slunci se nedávno objevila gigantická sluneční skvrna známá jako AR 3590, která za méně než 24 hodin vyplivla tři erupce třídy X.

Minulý měsíc zaznamenaly solární erupce třídy X, nejsilnější typ sluneční exploze, velký návrat, přičemž jedna obrovská sluneční skvrna vyplivla tři erupce třídy X za méně než 24 hodin, včetně nejsilnější erupce za více než šest let. Fotografové také zachytili ohromující fotografie masivního oblaku plazmy vycházející z blízkosti jižního pólu Slunce a strašidelných plazmových smyček po další velké erupci, obě jsou běžnější kolem slunečního maxima.

JAK NEBEZPEČNÉ BUDE SLUNEČNÍ MAXIMUM?

Slunce se rychle blíží k velkému vrcholu sluneční aktivity. Odborníci varují, že sluneční maximum by mohlo vyvrcholit roky předtím, než naznačovaly původní předpovědi. Proč se to děje právě teď a co to znamená pro život na Zemi?

Pokud tedy sluneční maximum (neoficiálně) dorazilo, co můžeme očekávat? Pravděpodobně to bude trvat asi rok nebo možná méně, řekl McIntosh. Ačkoli sluneční skvrny začnou klesat, počet silných slunečních erupcí ve skutečnosti vyvrcholí po slunečním maximu, což znamená, že budeme mít několik let zvýšených slunečních bouří, dodal.

Pokud by na Zemi zasáhla některá z největších bouří, mohla by zasáhnout pozemní infrastrukturu, spustit rozsáhlé polární záře v nižších zeměpisných šířkách a způsobit pád satelitů zpět na Zemi.

Minulé výzkumy naznačily, že geomagnetické poruchy způsobené slunečními bouřemi mohou také narušit navigační schopnost migrujících zvířat, jako jsou velryby. V důsledku toho bychom mohli v příštích několika letech zaznamenat nárůst uvíznutí velryb.

Foto: NASA/SDO/NASA's Marshall Space Flight Center/Flickr

Koncem ledna explodovala dvojice téměř simultánních slunečních erupcí z opačných stran Slunce.

Existuje také malá šance na solární bouři, která se stane jednou za život, jako byla Carringtonská událost z roku 1859, která by mohla způsobit škody na energetické infrastruktuře a satelitech za biliony dolarů, pokud by nás zasáhla přímo.

Navzdory tomu, že současné sluneční maximum je silnější, než se původně předpovídalo, je stále o něco slabší než jiná historická maxima, řekl McIntosh a naznačil, že tentokrát můžeme nejhorším dopadům uniknout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz