Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kazumura, nejdelší lávová roura na světě, do které se dá vstoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dave Bunnell/Under Earth Images/Wikipedie/CC BY-SA 4.0

Obloukovité chodby v hlavním tubusu ukazují klasický tvar lávové roury. Dno tvořila kůra bývalého lávového jezera, která se při odtoku zespodu propadla dovnitř.

Nebyli byste sami, kdybyste o lávové trubici neslyšeli. Ale ukázalo se, že jich je po světě vlastně docela dost. Co to vlastně je? Pokud vás přemáhá zvědavost, ale máte obavy z roztavené lávy, nebojte se, ta už je dávno pryč.

Článek

Co jsou lávové roury?

Lávové roury/trubice, jsou pravděpodobně nejšpinavějším typem přírodních jeskyní. To proto, že byly vytvořeny sopečnými erupcemi. Jak láva proudí nad povrchem, její okraje začnou chladnout a tvrdnout, a nakonec se na roztavené hornině pod ní vytvoří kůra, z níž se vytvoří střecha jeskyně.

Zapouzdřená láva se nyní přehřívá, což způsobuje její tepelnou erozi dolů do země. Poté, když erupce nakonec skončí nebo láva teče jinam, výsledná trubice se vypustí a zanechá za sebou lávovou jeskyni nebo trubici blízko povrchu.

Někdy se lávové trubice mohou po nové erupci znovu naplnit čerstvou lávou, to se stalo na Havaji, kde se shodou okolností také nachází jeskyně Kazumuru, nejdelší lávová trubice na světě. Pokud plánujete nějakou návštěvu, rádi bychom si představili, že byste se pravděpodobně podívali na jakékoli blížící se nebo nedávné toky (pokud jste náhodou nebyli uvězněni v katastrofickém filmu).

Foto: Dave Bunnell/Under Earth Images/Wikipedie/CC BY-SA 4.0

Les citlivých kořenů stromů v hlavní chodbě Kazumury.

Foto: Dave Bunnell/Under Earth Images/Wikipedie/CC BY-SA 4.0

Zhroucení do kulatého lávového jezera Kazumury, po jeho vypuštění. Zdrojem lávy je lávopád v pozadí.

Můžete do nich vstoupit?

Vzhledem ke své blízkosti k povrchu mají lávové trubky ve skutečnosti více vchodů než jiné typy jeskyní. Výsledkem je, že po celém světě existuje spousta míst, kudy můžete vstoupit do lávových trubic, které se vytvořily před tisíci lety, včetně Raufarhólshellir na Islandu a na sopečném ostrově Jeju (Čedžu) v Jižní Koreji.

Foto: Gary Cycles/Wikipedia/CC BY 2.0

Jedna z jeskyní (velkých částí) lávového tunelu na ostrově Jeju (Čedžu), Jižní Korea.

Spojené státy americké jsou také domovem řady národních parků s lávovými trubicemi, jako je Národní památník Lava Beds a Národní rezervace Mojave, oba v Kalifornii. V prvním z nich se nachází jeden z nejsložitějších útvarů lávových trubic. Zatímco mnohé z nich jsou jednoduché, ten zdejší se rozděluje do více směrů.

Lávové trubice mohou mít své místo v kultuře i mimo návštěvu národních parků. Domorodí Havajci například využívali lávové trubice k získávání vody, skladování potravin a úkrytu před nepřáteli a přírodními živly. Byly také využívány při některých obřadech a pohřbech a do těchto chráněných míst není turistům vstup povolen.

Pokud se vypravíte navštívit lávovou trubici, do které můžete vstoupit, zkontrolujte si nejprve bezpečnostní informace. Některá místa mohou vyžadovat, abyste v jeskyních nosili zvláštní oblečení, jako je obuv s uzavřenou špičkou a helmy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz