Hlavní obsah
Cestování

Když sopka chrlí Peleho vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: D.W. Peterson - volcanoes.usgs.gov, Tephra: Pele's hair, Kilauea Volcano, Hawai`i/Wikipedia/Volný zdroj

Úředníci z Geologického průzkumu USA (USGS) vloni varovali, že havajská sopka Kīlauea, která právě vybuchovala, může začít chrlit „vog“ a Peleho vlasy. Co to znamená?

Článek

Činnost havajského vulkánu Kilauea stále neustávala. Trhlina s označením 8 chrlila lávu desítky metrů vysoko a vítr do širokého okolí roznášel nejen takzvaný vog, ale také lehké vulkanické sklo. Úřady varovaly, aby se lidé vyhýbali lávové deltě, kde se láva setkává s vodou.

„Vysoké hladiny sopečného plynu, především vodní pára (HO), oxid uhličitý (CO) a oxid siřičitý (SO2 ), jsou hlavním rizikem vzbuzujícím obavy, protože toto nebezpečí může mít dalekosáhlé účinky proti větru. „Vzhledem k tomu, že SO 2 se během erupce nepřetržitě uvolňuje z vrcholu, reaguje v atmosféře a vytvořit viditelný opar známý jako vog (sopečný smog) po větru od sopky.“

USGS také varovala obyvatele, aby si dávali pozor na zajímavější, ale nebezpečnější látku známou jako Peleho vlasy. Když sopky chrlí roztavenou lávu do vzduchu a ta se vrací dolů, může se roztáhnout a rozpadnout na tenké prameny sopečného skla. Tyto tenké prameny jsou pojmenovány po Pele, havajské bohyni ohně a sopek, nikoli po známém fotbalistovi.

Když je rychlost erupce vysoká, je pravděpodobnější, že se vytvoří Peleho vlasy a když jsou nižší a prameny nejsou tolik napnuté, mohou tvořit Peleho slzy, malé kapky vulkanického skla. Peleovy vlasy jsou obvykle zpočátku připojeny k Peleovým slzám, ale uvolní se a dále cestují vzduchem.

Nebo se mohou dostat do vzduchu a ohrožovat letectví. Peleho vlasy také představují nebezpečí pro ty na zemi, protože i když jsou skleněné prameny křehké, jsou také poměrně ostré a mohou se usadit na kůži nebo v očích.

I když to může vypadat cool, je to jemné sklo, které může způsobit vážnou bolest.

I když to může vypadat zábavně, doporučuje se nedotýkat se Peleho vlasů, protože mohou být ostré a lámavé a mohou uvíznout v očích nebo kůži.

„Představte si, že vdechujete malé kousky skla,“ řekl bývalý výzkumný geolog na Havajské sopečné observatoři, Don Swanson, pro Live Science. „Takové jsou Peleovy vlasy. Mohou zanítit a podráždit cokoliv, co s nimi přijde do styku.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz