Hlavní obsah

Kolonizace vesmíru bez pozemských pravidel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iveta Mauci/NASA/Tiskový zdroj

Dojem umělců ze základního tábora Artemis pod vedením NASA na jižním pólu Měsíce.

Státy, které se snaží dostat do vesmíru co nejrychleji, mají různé záměry. Projekty stanic, které budou obyvatelné a plně soběstačné, jsou ve stádiu dokončování. Boj o zdroje a „planetární parcely“ je, řekla bych, až za hranou lidské slušnosti.

Článek

Dá se třeba uhlídat, co může patřit kterému národu? Co si ukrojí Amerika, co Indie, Rusko nebo třeba Čína? A co ostatní země? Má vůbec člověk právo nárokovat si něco, co mu nepatří? Doteď platilo pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív… No, asi to sami znáte. Ale není to nemorální vůči slabším národům? Národ, který má nejvyvinutější technologie, má právo kralovat?

A co otázky vědy. Co například taková kontaminace? Vědci stále pátrají po zdrojích vzniku i evoluce. Má člověk právo zasahovat umělým způsobem do toku přirozeného procesu?

Všichni víme, že Země je nám už malá. Budoucí generace potřebují nové vize. Evoluci nezastavíme. Ale vesmír není možné kolonizovat, bez jasných pravidel.

Vesmír potřebuje zákony

Výzkumníci z Newyorské univerzity sídlící v Abú Dabí vyzývají k posílení pravidel udržitelnosti v zákonech upravujících výzkum vesmíru. Rozšířená ochrana by zachovala životní prostředí na Měsíci a Marsu a prospěla by také úsilí o udržitelnost na Zemi.

V nové studii tým vědců pod vedením Dimitry Atriové z Centra astrofyziky a vesmírných věd Newyorské univerzity v Abú Dabí (NYUAD) vyzývá k posílení stávajících politik ochrany planety mimo prostor obklopující Zemi, aby zahrnovaly požadavky na ochranu měsíčního a marsovského prostředí.

Kromě biologické kontaminace by podle nich měly být směrnice rozšířené tak, aby se zabývaly nejen otázkami orbitálního odpadu, ale také přeplněnosti a bezpečnosti. Doporučují také doplnit všechny stávající a vylepšené politiky udržitelnosti o pobídky k dodržování předpisů.

Foto: Iveta Mauci/NASA/Tiskový zdroj

Dojem umělců ze základního tábora Artemis pod vedením NASA na jižním pólu Měsíce.

Udržitelnost vesmíru

V článku nazvaném „Udržitelnost jako hlavní zásada výzkumu vesmíru a planet“, publikovaném v časopise Space Policy, vědci předložili nový přehled na stávající zákony o ochraně planety a identifikují hlavní nedostatky pravidel, kterými se řídí výzkum vesmíru s lidskou posádkou.

Konkrétně uvádějí několik otázek, které stávající zákony neřeší. Včetně otázek kontaminace atmosféry a abiotických látek, které představují důležité mezery v planetární politice.

Kromě toho výzkumníci předložili argumenty pro nutnost udržitelnosti na planetárních tělesech, jako je Měsíc a Mars. Nabízejí příklady pozemských výhod, které by mohly být odvozené z udržitelných postupů průzkumu vesmíru.

Konkrétně uvádějí potenciální vývoj nových technologií, které by sice byly navržené pro udržitelné využití mimo Zemi, ale mohly by posunout pozemskou technologii kupředu.

„Udržitelnost se musí stát hlavní zásadou lidského průzkumu vesmíru,“ řekl Atri. "Stejně jako považujeme změnu klimatu za velkou výzvu, které čelí naše pozemská lidská společnost, měla by se vesmírná komunita začít zabývat udržitelností ve vesmíru se stejnou naléhavostí. Pravidla a jasné postupy. Pokud se zavedou nyní, budou je při kosmickém výzkumu, používat i příští generace.

Svět potřebuje pravidla, které vytvoří základ pro čistý a bezpečný kosmický výzkum, který bude produktivní a vymahatelný, ale také bude silnější a konkrétnější ve svých požadavcích.

Článek byl upraven z tiskové zprávy AAAS. Vědecká studie byla publikovaná v časopise Science Direct.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz