Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Mexická vosa medonosná dokáže produkovat med stejně dobrý jako včela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Insects Unlocked/Flickr/Public domain

Mexická vosa medonosná vyrábí med.

Přiznejme si, že vosy nejsou právě oblíbeným hmyzem. Přestože hrají důležitou roli při opylování a regulaci rostlinných škůdců, ve válce oblíbenosti stále silně prohrávají se svými odvěkými rivaly.

Článek

Jeden průzkum postojů z roku 2018 zjistil, že vosy byly označeny jako „obecně nesympatické“, což je vůči hmyzu, který reguluje škůdce a další hmyz, o kterých je známo, že přenáší lidské nemoci, nespravedlivé.

Negativní postoj k vosám, které opylují úrodu při hledání nektaru stejně jako včely, i když ne v takové míře, pravděpodobně pochází ze setkání s vosami žlutokabátovými. Jedná se o klasické žluté a černě pruhované společenské vosy, které se mohou stát agresivními a štípat lidi, zvláště v období, když nemají dostatek potravy.

Přestože se jedná o vosy, se kterými se lidé s největší pravděpodobností setkají, tvoří méně než 1 procento vos bodavých. Na světě je přibližně 100 000 druhů vos a většina z nich vaše nedělní grilování nezkazí.

Jeden druh vosy dokonce zlepší váš nedělní piknik, protože produkuje med! Přestože se veškeré slávy dostává včelám, produkce medu nekončí pouze u nich.

I mravenci mají svůj zvláštní způsob, jak tento „med“ ukládat do břicha svých druhů. Ačkoli některé vosy produkují ve svém hnízdě malé množství medu, vosy mexické medonosné (Brachygastra mellifica), jsou jedny z mála vos, které vyrábějí med ve velkém stejně jako včely a produkují ho v obrovských plástvích vyvracením nektaru do svého hnízda.

Vosy mexické jsou menší než včely medonosné a mají černou barvu, se pyl nalepí na jejich chlupatá těla, čím opylují úrodu za pochodu. Tyto vosy byly pravděpodobně mezi prvními opylovači avokáda ve Střední Americe. Dávno před tím, než přišly včely.

Na těchto vosách je překvapivé to, že ke včelám mají velmi malý vztah.

„Jsou opravdu zajímavé, protože to jsou opravdu vzdálení příbuzní včely medonosné,“ vysvětlila doktorka Elli Leadbeaterová z Institutu zoologie a zoologické společnosti v Londýně ve videu na YouTube, „a i když jsou tak geneticky odlišní, mají přesně stejné chování. Chceme vědět, jestli chování obou druhů řídí stejné geny.“

Vosy produkují méně medu než včely, ale pro lidi je stejně jedlý, jako kterýkoli jiný. Jeho chuť je popsána jako javorový sirup. U vzorků medu bylo zjištěno, že obsahuje slunečnici, strom mesquite a medovicu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz