Hlavní obsah
Internet a technologie

Mučivá odysea stíhačky F-35 nakonec vyvrcholila triumfem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Airman 1st Class Christopher Callaway/U.S. Air Force/Volný zdroj

Vývojová cesta F-35 je s 10letým zpožděním milosrdně u konce. Pentagon konečně prohlásil, že stíhačka je dostatečně vyzrálá na to, aby mohla jít do plné výroby.

Článek

Pentagon dal své požehnání programu stíhaček F-35 Lightning II, čímž uvolnil cestu pro proudové letadlo k přechodu z částečné výroby na plnou. Tento krok přichází o deset let později, než se původně předpokládalo, což je odrazem extrémně obtížného, ​​dvacet let dlouhého vývojového procesu letadla.

F-35 Joint Strike Fighter byl poprvé koncipován na počátku roku 2000, jako jediný stíhací letoun se třemi variantami: F-35A, F-35B a F-35C. „Konvenční“ F-35A by nahradily F-16 Fighting Falcon a A-10 Thunderbolt II ve službě letectva, vertikální vzlet a přistání F-35B by nahradily AV-8B Harrier II a F/A námořní pěchoty. 18 stíhaček Hornet a nosná verze F-35C pro vzlet a přistání by sloužily na letadlových lodích amerického námořnictva.

Jakmile bylo letadlo schváleno pro výrobu v plném rozsahu, rané verze proudového letadla získaly aktualizovaný hardware a software v regionálních opravárenských skladech. Po celou dobu vývoje se plánovaly a prováděly nové modernizace po celou dobu životnosti globální flotily F-35, což zajistilo, že letadlo poprvé vyvinuté v roce 2000 může sloužit až do roku 2060.

Pokud to zní složitě, je to proto, že to tak bylo. USA a spojenci nyní provozují v terénu asi 900 F-35. Jsou rozděleny do tří verzí, postavené podle různých standardů a zaparkované na letištích od Aljašky po Norsko. Všechny tyto stíhačky musí být aktualizovány na společný standard a co je důležité, země, které tyto stíhačky vlastní, musí za aktualizace platit. Souběžnost se ukázala jako ten nejsložitější způsob, jak vybudovat flotilu letadel, jakou si lze představit.

Rozhodnutí znamená konec první etapy 70letého programu F-35. Pro většinu lidí zapojených do celosvětového úsilí je malý rozdíl mezi dnem před rozhodnutím a dnem poté. Skutečný přínos tohoto rozhodnutí se zdá být psychologickým protnutím cílové čáry po dlouhém a vyčerpávajícím procesu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz