Hlavní obsah
Věda

Myšlenka, že neandrtálci byli hloupí nesedí, vědci našli lepidlo na kamenných nástrojích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Openverse

40 000 let staré vícesložkové lepidlo naznačuje, že neandrtálci byli chytřejší, než jsme si mysleli. Neandrtálci v jeskyni Le Moustier vytvářeli složené materiály. Myslelo se, že to dělá pouze sapiens na druhém konci pravěkého světa.

Článek

Podle vědecké tiskové zprávy zveřejněné v eurekalert.org, typ komplexního lepidla nalezeného na kamenných nástrojích vyrobených neandrtálci poskytl výzkumníkům nové poznatky o inteligenci tohoto vyhynulého lidského druhu. Vícesložkové lepidlo, vyrobené ze směsi bitumenu a okru, připomíná lepidlo používané ranými Homo sapiens v Africe, což naznačuje, že naši pravěcí bratranci mohli mít podobnou úroveň poznání jako naši vlastní předkové.

Stejně jako u raně moderních lidí je i o neandrtálcích známo, že používali březovou smůlu jako druh lepidla pro připevňování kamenných čepelí k dřevěným násadám. Až dosud však byly rafinovanější směsi obsahující okr připisovány pouze našemu vlastnímu druhu.

Foto: KRESBA D. GREINERT, STAATLICHE MUSEEN ZU BERLIN.

Mikrofotografie ukazující stopy opotřebení na nástroji používaném neandrtálci během období středního paleolitu. Umístění mikrosnímků na artefaktu je na nákresu (vlevo nahoře) vyznačeno červeně. a) Leštění nebo lesk na aktivní hraně rukojeti nástroje. b) Vyleštěte skvrny od barviva v oblasti pokryté lepidlem. c) Hřeben mezi konkávními povrchy vytvořený odstraněním kousků kamene, které byly odstraněny – spíše než přirozené opotřebení. d) Otupený nebo opotřebovaný hřeben v oblasti uchopení, která byla pokryta lepidlem. Srovnání (c) a (d) ukazuje, že opotřebovaná část je v oblasti pokryté navrženým adhezivním úchopem. Obrázky jsou uvedeny v mikronech.

Foto: Volný zdroj_Patrick Schmidt/James Devitt_ New York University

Kamenný nástroj byl vlepen do rukojeti z tekutého bitumenu s přídavkem 55 procent okru. Už se nelepí a lze s ním snadno manipulovat.

Přesto se toto vyprávění dostalo na světlo světa díky nové analýze 40 000 let starých kamenných nástrojů z ikonického naleziště Le Moustier ve Francii, které propůjčilo jméno mousterijskému technologickému komplexu, který je z velké části spojen s neandrtálci středního paleolitu. Chemické analýzy barevných zbytků na pěti neandrtálských nástrojích odhalily stopy jak goethitového okru, tak bitumenu, složky ropy.

Vědci objevili stopy směsi okru a bitumenu na několika kamenných nástrojích, jako jsou škrabky, vločky a čepele. Okr je přirozeně se vyskytující zemský pigment. Bitumen je součástí asfaltu a lze jej vyrábět ze surové ropy, ale vyskytuje se také přirozeně v půdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz