Hlavní obsah
Aktuální dění

Laserová zbraň DragonFire může ničit nejen drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Antidronové lasery jsou obranné zbraně navržené k vyřazení nebo dokonce proříznutí dronů a podzvukových střel s větší přesností a menším ničením než dnes používané střely.

Článek

Několik zemí vyvinulo verze této technologie, včetně USA, Německa, Izraele a Turecka, ačkoli tyto systémy nejsou zatím široce nasazeny.

Částečně je to způsobeno obtížností a vysokými náklady na výrobu ovládání paprsků, které navádějí laserové výstřely na cíle. Antidronové lasery mají také mnohem kratší dosah než konvenční protidronové střely a nejsou schopny dodat dostatek energie dostatečně rychle k sestřelení hypersonických objektů, které se pohybují pětkrát rychleji, než je rychlost zvuku.

Kromě toho musí být laserové zbraně jemně vyladěny. Pokud je paprsek příliš intenzivní, interakce se vzduchem může způsobit jeho rozptýlení, ale pokud je paprsek příliš slabý, cíl zůstane nedotčen. Kromě toho mohou kapky vody paprsek pohltit nebo rozptýlit, což způsobí jeho špatný výkon za nepříznivých povětrnostních podmínek.

Přesnost zbraně na rozbouřených vodách je také nejasná, řekl Gianluca Sarri, profesor fyziky a laserový expert Královské univerzity v Belfastu, v článku pro The Conversation, což znamená, že její použití na rozbouřeném moři by mohlo být omezené.

„Je to jako pokoušet se trefit terč, když stojíte na balančním prkně,“ napsal Sarri. „To však ovlivní pouze přesnost zbraně, aniž by se zvýšilo riziko vedlejšího poškození.“

Laserová zbraň, nazvaná „DragonFire“, prošla polní zkouškou sestřelením několika dronů nad Hebridami u pobřeží Skotska 19. ledna.

V současné době lze útoky dronů odrazit odpalováním drahých raket, které mohou stát až 2 miliony dolarů za kus. Ale náklady na provoz nového laseru jsou „obvykle méně než 10 liber (300.- Kč) na jeden výstřel“, tvrdila britská vláda. Její maximální dostřel je klasifikován, ale zbraň může „zaútočit na jakýkoli viditelný cíl,“ uvádí se v prohlášení.

„Tento typ špičkových zbraní má potenciál způsobit revoluci v bitevním prostoru snížením závislosti na drahé munici a zároveň snížením rizika vedlejších škod,“ uvedl v prohlášení Grant Shapps, ministr obrany Spojeného království.

Vláda Spojeného království uvedla, že bude i nadále investovat do technologií laserové obrany a prosazovat plány, díky nimž budou uvedeny do provozu, ačkoliv kdy a jak budou dále vyvíjeny, se teprve uvidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz