Hlavní obsah

Obezita středního věku je způsobena změnami tvaru neuronů v mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IMGMIDI/Pixabay

Tvar neuronu může mít hodně společného s tvarem střev, říká nová studie z Japonska.

Bylo zjištěno, že změna tvaru určité struktury neuronů má významný dopad na obezitu u potkanů. Vědci se domnívají, že nález se přenese na lidi a mohl by nám jednoho dne pomoci bojovat s našimi vlastními tukovými zásobami středního věku.

Článek

Obezita je často spojena se stárnutím. Mechanismus vzniku obezity související s věkem však není znám. Výzkumníci z univerzity v Nagoji, univerzity v Osace a dalších institucí v Japonsku, provedli studii na hlodavcích, aby se pokusili zjistit, jak tvar neuronů a způsob, jakým se mění s věkem, mohou souviset s obezitou.

Ve své studii publikované v EurekAlert, se zaměřili na protein zvaný melanokortin-4 (MC4R), což je chemický posel v mozku, který působí tak, že potlačuje příjem potravy, když tělo cítí příliš mnoho kalorického příjmu.

Zjistili, že MC4R se hromadí ve strukturách podobných anténám známým jako primární řasinky v několika skupinách neuronů v oblasti hypotalamu v mozku. MC4R v těchto strukturách je aktivován signálem přejídání dodávaným hormony známými jako melanokortiny.

Vyzbrojeni těmito informacemi se vědci rozhodli zjistit, zda se struktura řasinek změnila u mladých oproti starším myším, a pokud ano, zda by to mohlo vysvětlit důvod, proč mají kila tendenci se s věkem nabalovat.

Jistě, řasinky MC4R byly o něco kratší u potkanů ​​středního věku (ve věku šest měsíců) než u jejich mladších bratrů (ve věku devět týdnů). To odpovídalo pomalejšímu metabolismu a schopnosti spalovat tuky u starších hlodavců.

„Věříme, že podobný mechanismus existuje i u lidí,“ řekl hlavní autor studie, Kazuhiro Nakamura z Nagojovy univerzity Postgraduální lékařské fakulty. „Doufáme, že naše zjištění povede k základní léčbě obezity.“

Při bližším pohledu na MC4R vědci nasadili jedné skupině potkanů ​​standardní stravu, aby stanovili základní linii smršťování řasinek s věkem. Poté nasadili dvěma dalším skupinám buď dietu s vysokým obsahem tuků, nebo omezenou dietu. Zjistili, že potkanům, kteří si užívali jídla s vysokým obsahem tuku, se jejich řasinky MC4R s věkem zmenšovaly (dá se říci, že pětkrát) rychleji, zatímco u potkanů ​​s omezenou dietou se řasinky zmenšovaly pomaleji .

Při pohledu na situaci z ještě jiné perspektivy tým také geneticky upravil zkrácené řasinky MC4R u mladých potkanů. To vedlo hlodavce k tomu, že více jedli, měli snížený metabolismus a přibývali na váze, čímž se posílilo spojení mezi krátkými řasinkami MC4R a obezitou.

Nakonec vědci zkoumali způsob, jakým hormon známý jako leptin fungoval u experimentálních potkanů. Leptin je hormon, o kterém se předpokládá, že pomáhá regulovat chuť k jídlu. Citlivost na leptin byla zkoumána ve vztahu k obezitě v mnoha studiích, včetně jedné, která se zaměřovala na enzym v tukových buňkách, který by mohl změnit jejich citlivost na hormon a vést k rychlému úbytku hmotnosti. V této studii potkani se zkrácenými řasinkami, kterým byl podáván leptin, nezaznamenali žádné účinky na snížení chuti k jídlu.

„Tento jev, nazývaný leptinová rezistence, je často pozorován také u obézních lidských pacientů,“ řekl Manami Oya, první autor studie. „To je překážka v léčbě obezity, ale příčina je dlouho neznámá.

„U obézních pacientů tuková tkáň vylučuje nadměrné množství leptinu, který spouští chronické působení melanokortinu. Naše studie naznačuje, že to může podporovat zkracování řasinek MC4R+ související s věkem a uvádět zvířata do sestupné spirály, kdy se melanokortin stává neúčinným, což zvyšuje riziko obezity.“

Samozřejmě bude zapotřebí více studií, aby se zjistilo, zda se zjištění přenesou na lidské subjekty. Nakamura prozatím opakuje nepříliš zábavné rady odborníků na hubnutí, které už desítky let říkají: dávejte si pozor na to, co jíte.

„Umírněné stravovací návyky by mohly udržet řasinky MC4R dostatečně dlouho na to, aby udržely mozkový systém proti obezitě v dobrém stavu, i když stárneme,“ řekl.

Zdroj: Univerzita v Nagoji prostřednictvím EurekAlert

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz