Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Pentagon již není největší kancelářskou budovou světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VaishP přes Wikipedia Commons/CC BY-SA 4.0

Pentagon, mocná síla amerického ministerstva obrany, byl po více než osm desetiletí největší kancelářskou budovou světa, ale už tomu tak není. Tento titul byl nedávno odebrán a předán Suratské diamantové burze v západní Indii.

Článek

Suratská diamantová burza se skládá z devíti věží, z nichž každá má 15 pater, spojených centrální páteří. Podle Morphogenesis, architektonické firmy stojící za projektem, budova zahrnuje 660 451 metrů čtverečních kancelářských prostor, čímž převyšuje podlahovou plochu Pentagonu, který má 620 000 metrů čtverečních.

Jak již název napovídá, její hlavní činností bude obchodování s diamanty, kde sídlí kanceláře více než 4 500 obchodníků s diamanty. Bude také obsahovat první diamantové nákupní centrum svého druhu, včetně 27 obchodů s prodejem diamantových šperků.

Stavba byla postavena s ohledem k životnímu prostředí. Zatímco některé kancelářské prostory budou vybaveny klimatizací, velká část komplexu bude zastíněna před sluncem. Kromě toho je orientován tak, aby maximalizoval přirozenou ventilaci větrem a na střeše je vybaven rozsáhlou řadou solárních panelů.

Foto: VaishP/Panchtatva Courts/Wikipedia Commons/CC BY-SA 4.0

Oslnivá budova byla otevřena 17. prosince 2023. Má se stát středobodem Diamond Research and Mercantile City (DREAM), rozvíjející se obchodní čtvrti v Suratu. V současné době je velká část okolní krajiny pouze vyčištěná a vybudovaná místa, ale tato oblast má aspirace stát se hlavním diamantovým městem světa.

Indie není ani v top 10 producentů diamantů na světě, ale město Surat se rozrostlo a stalo se důležitým centrem obchodu s diamanty, kde se brousí 90 procent zpracovaných diamantů na planetě.

V minulých letech by museli obchodníci s diamanty cestovat 241 kilometrů na jih do Bombaje, aby mohli obchodovat, ale diamantové centrum Surat doufá, že odvrátí toto dojíždění a nabídne obchodníkům jedno centrum pro obchod.

Kiran Gems, průmyslový gigant, který hrál klíčovou roli ve vývoji budovy, přemístil své sídlo zpět na diamantovou burzu Bharat v Bombaji pouhé tři měsíce po přestěhování na diamantovou burzu Surat. To vedlo k určitým spekulacím o tom, zda velký plán neselže tváří v tvář konkurenci z Bombaje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz