Hlavní obsah
Věda

Přemýšleli jste někdy, proč mají vršky od propisek na špičce dírku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iveta Mauci

Když jsme vyrůstali, většina z nás v ústech žužlala vršky od propisek nebo na ně pískala. Určitě si to taky pamatujete. Proč tam jsou ale dírky, zajímalo jen některé z nás. Pokud vůbec…

Článek

Ale ukázalo se, že drobné dírky v barevných vršcích jsou podle jednoho uživatele internetu určeny k něčemu úplně jinému. Zack D., který pravidelně sdílí objevy na Instagramu, které považuje za zajímavé, odhalil, proč jsou uzávěry per s dírkami. “Většina lidí si myslí, že to má něco společného s inkoustem.

Ale skutečný důvod je mnohem důležitější. Podle Zacha, který zveřejnil video s vysvětlením, jsou výrobci per ze zákona „povinni“ přidat tyto drobné dírky do designu.

Nejen děti rády berou do úst propisky, když si kreslí nebo píšou. Málo dospělých si uvědomí, že se jedná o dost nebezpečný předmět. Obyčejná propiska a její nejmenší část – vršek.

Od roku 1991 proto společnost BIC zavedla do designu svých propisek bezpečnostní prvek, který má zmenšit riziko udušení při vdechnutí víčka.

„Všechna naše pera splňují mezinárodní bezpečnostní předpisy, které mají za úkol minimalizovat riziko udušení při náhodném vdechnutí víčka hlavně dětmi,“ uvádí se na oficiálních stránkách společnosti.

Díky malé dírce se i přes spolknutí uzávěru a zablokování dýchacích cest dostane do těla dostatek kyslíku a postižení stihnou vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Řekl, že malé otvory poskytnou právě dostatek prostoru pro proudění vzduchu v případě, že by se vršek někomu zasekl v krku.

I když je riziko vdechnutí u dospělých minimální, nebezpečí hrozí i jim, jelikož jsme při přemýšlení zvykli pera prostě okusovat.

Pokračoval s vysvětlováním ve videu: „Vidíte, je to prostě dost místa pro proudění vzduchu, pokud se vršek zasekne někomu v krku.“ „Myslel jsem, že je to všeobecně známé.“

Zdroj: Svět2000

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz