Hlavní obsah
Věda

Rádiové záblesky vesmíru podobné laseru způsobené magnetary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/veřejný zdroj

Umělecký koncept magnetaru, neutronové hvězdy se silným magnetickým polem, která ztrácí materiál při výronu, který by zpomalil rotaci objektu. Linie magnetického pole, znázorněné zeleně, ovlivňují pohyb nabitého materiálu v okolí magnetaru.

Vědci NASA pozorovali pomocí přístroje NASA NICER na Mezinárodní vesmírné stanici ISS a NuSTAR na nízké oběžné dráze Země rychlé zpomalení u blízkého magnetaru a následný záblesk podobný vysoce výkonnému laseru. 

Článek

V říjnu 2022 pozorovali astronomové pomocí přístroje NASA NICER (Výzkum složení nitra neutronových hvězd) na Mezinárodní vesmírné stanici a NuSTAR (Jaderný spektroskopický dalekohled) na nízké oběžné dráze Země, rychlé zpomalení u blízkého magnetaru SGR 1935+2154. Domnívají se, že zpomalení bylo způsobeno rychlým úbytkem materiálu.

Zpomalení se časově shodovalo s uvolněním rychlého rádiového záblesku, erupce rádiových vln, která trvá jen zlomek sekundy, ale může uvolnit přibližně tolik energie, jako Slunce za rok. Světlo navíc tvoří paprsek podobný laseru, čímž se odlišuje od chaotičtějších kosmických explozí.

Dalekohledy byly schopny pozorovat SGR 1935+2154 po celé hodiny a zachytily, co se dělo na jeho povrchu a v jeho bezprostředním okolí před rychlým rádiovým výbuchem i po něm.

Mise NuSTAR, která je malým průzkumníkem vedeným Caltechem a řízeným Laboratoří proudového pohonu NASA v jižní Kalifornii pro Ředitelství vědeckých misí agentury ve Washingtonu, byla vyvinuta ve spolupráci s Dánskou technickou univerzitou a Italskou kosmickou agenturou (ASI). Kosmickou loď postavila společnost Orbital Sciences Corp v Dulles ve Virginii. Operační středisko mise NuSTAR je na Kalifornské univerzitě v Berkeley a oficiální archiv dat je ve Výzkumném středisku vědeckého archivu astrofyziky vysokých energií NASA v Goddardově středisku kosmických letů NASA. ASI poskytuje pozemní stanici mise a zrcadlový archiv dat. Caltech spravuje JPL pro NASA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz