Hlavní obsah
Věda

Satelit zachytil podivné kruhové díry v mracích nad Floridou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA Earth Observatory od Michaly Garrisonové s použitím dat MODIS z NASA EOSDIS LANCE a GIBS/Worldview

Satelit NASA nedávno zaznamenal v mracích nad Floridou řadu bizarních „pádových děr“. Kruhové mraky byly dříve spojovány s paranormálními jevy.

Článek

Vzácný výskyt, který byl dříve (a nesprávně) spojován s UFO, má překvapivě jednoduché vysvětlení, vědcům však trvalo více než 60 let, než na to přišli.

Satelit Terra NASA vyfotografoval 30. ledna bizarní prázdnoty, známé jako díry po pádech nebo děrované mraky, nad Mexickým zálivem u západního pobřeží Floridy. Pozoruhodný snímek odhalila 26. února Zemská observatoř NASA.

Neobvyklé kruhové díry, jako jsou tyto, se poprvé začaly objevovat ve 40. letech 20. století a podle Zemské observatoře vyvolaly divoké teorie, že jsou výsledkem UFO. Ve skutečnosti je však vytvářejí letadla létající mezi mraky.

Na nových fotografiích jsou dva typy mraků: cavum clouds, což jsou velké kruhové otvory a kanálové mraky, které mají více podlouhlý tvar. Oba typy se nejčastěji vyskytují v oblacích altocumulus - podchlazených pásech vodní páry, které se vznášejí na obloze mezi 2 100 až 5 500 metry nad povrchem, mnohem výše než většina dešťových mraků.

Mraky Altocumulus mohou být chladné až kolem minus 15 stupňů Celsia, aniž by jejich vodní kapky zamrzly. Je to proto, že v dané výšce je méně malých částic, jako je prach a pyl, které jsou nezbytní pro tvorbu ledových krystalků ve vzduchu.

Když se však vzduch pohybuje kolem křídel nebo kolem vrtulí letadel, může dále ochlazovat okolní vodní páru až o 20 C°. Při těchto extrémně nízkých teplotách kapky zmrznou i bez částic, vytvoří se kolem a začnou padat pod díry, čímž vytvoří chomáčovité provazce mraků, známé jako virga.

Tyto jemné mraky často visí pod dírami, ze kterých spadly a při pohledu shora je lze vidět v srdci mlžných prázdnot.

Foto: Bob Savage/Brentwood Bay BC/Volný zdroj

Zespodu mohou díry vypadat obzvlášť zvláštně.

Všechny díry na novém snímku byly podle Zemské observatoře vytvořeny letadly startujícími z mezinárodního letiště v Miami.

Mraky Cavum a kanálů se mohou tvořit také přirozeně, když se určité oblasti atmosféry ochladí, ale to je vzácné.

Vědci zjistili, co způsobilo častější uměle vytvořené díry, které se objevovaly posledních 15 let. Ve studii z roku 2011 výzkumníci použili satelitní snímky a letová data, aby dokázali, že za to mohou letadla.

Foto: NASA Earth Observatory od Michaly Garrisonové s použitím dat MODIS z NASA EOSDIS LANCE a GIBS/Worldview

Oblaka Cavum a oblaka kanálů jsou způsobena letadly, která stoupají nebo klesají skrz mraky.

Studie také ukázala, že úhel, pod kterým letadla stoupají a klesají skrz mraky, ovlivňuje, jaký typ díry se objeví: Strmý úhel vytvoří kruhovější mraky cavum, zatímco mělčí úhel vytvoří roztažené kanálové mraky.

Mraky Cavum a kanálů obvykle trvá přibližně jednu hodinu, než se zavřou, ale jejich životnost může být ovlivněna dalšími faktory, jako je teplota, hustota oblačnosti a rychlost větru, zjistila studie.

Díry nepředstavují žádnou hrozbu pro lidi na zemi, ale mohou mírně zvýšit množství srážek, které se vyskytují v oblastech kolem letišť, ukázala studie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz