Hlavní obsah
Věda

Signál mimozemského meteoru s technologií byl ve skutečnosti vibrací z kamionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: paintingcat/freepik

Před nejodvážnějšími tvrzeními by měla předcházet důkladná analýza. Sporné tvrzení, že před deseti lety na Zemi dopadl mezihvězdný meteorit, který pravděpodobně obsahoval mimozemskou technologii, je na ještě tenčí půdě, a to doslova.

Článek

V loňském roce byly z oceánu u Papuy-Nové Guineje vyzvednuty úlomky meteoru, jehož pozdější analýzy zpochybnily „mimozemskou technologickou povahu“ nalezených kuliček. Nyní se ukazuje, že zvukové vlny, o nichž tým tvrdil, že souvisejí s ohnivou koulí, ve skutečnosti pocházely z otřesů nedaleko projíždějícího nákladního auta.

Co víme, je, že 8. ledna 2014 vstoupil do atmosféry meteor, který hořel jasným plamenem. S použitím záznamu ze seismometru na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji, který spojili s meteorem, kontroverzní harvardský profesor Avi Loeb a jeho tým vypočítali, že rychlost objektu je v souladu s mezihvězdným objektem. Pokud by se to potvrdilo, byl by to teprve třetí známý mezihvězdný návštěvník Sluneční soustavy a první, kdo zasáhl Zemi. Záznam je také přivedl k tomu, aby našli místo v oceánu, kde mohly trosky dopadnout a potopit se.

V roce 2022 američtí vojenští představitelé potvrdili mezihvězdný objekt a oficiální název meteoru CNEOS 2014-01-08 se začal používat zaměnitelně s Meteorem 1 Interstellar. Následná analýza však naznačuje, že rychlost objektu byla podstatně nadhodnocena a nemusí mít koneckonců mezihvězdný původ.

Loeb a kolegové odjeli na Papuu-Novou Guineu a shromáždili vzorky těchto kuliček bez povolení samotné země, která je obvinila z „krádeže“. Sférule obsahovaly zvláštní prvky, které vedly tým k tomu, aby navrhl, kromě jiných hypotéz, že „tento neznámý vzorec hojnosti může odrážet mimozemský technologický původ“.

Nyní tým z univerzity Johnse Hopkinse tvrdí, že jejich seismická analýza je také špatná. To, co spojili s meteorem, byl „téměř jistě“ pohyb kamionu pohybujícího se po nedaleké silnici. A co víc, předložili důkazy, že meteor vstoupil do atmosféry jinde, a pokud úlomky přistály v oceánu, učinily tak na úplně jiném místě, než kde Loeb a tým vypočítali.

„Signál v průběhu času měnil směr a přesně odpovídal silnici, která vede kolem seismometru,“ uvedl v prohlášení Benjamin Fernando, planetární seismolog z Hopkinsovy univerzity, který výzkum vedl. „Je opravdu obtížné vzít signál a potvrdit, že není od něčeho. Co ale můžeme udělat, je ukázat, že takových signálů je hodně, a ukázat, že mají všechny charakteristiky, které bychom očekávali od nákladního auta a žádné charakteristiky, které bychom očekávali od meteoru.“

Foto: Roberto Molar Candanosa And Benjamin Fernando/Johns Hopkins University, With Imagery From Cnes/Airbus Via Google.

Satelitní pohled na seismografickou stanici na ostrově Manus používanou výzkumníky. Silnice kamionů je jasně viditelná.

Na základě nové analýzy Fernandův tým odhadl, že pravděpodobnější místo, kde meteor přistál, je více než 160 kilometrů od zkoumané oblasti.

„Umístění ohnivé koule bylo ve skutečnosti velmi daleko od místa, kam se oceánografická expedice vydala získat tyto úlomky meteorů,“ dodal Fernando. „Nejen, že použili špatný signál, ale také hledali na špatném místě.“

Ale dalo by se říct, že našli „sférule“ mimozemského původu! Četl jsem to online! Analýza od jiného výzkumníka již zdůraznila, jak bylo anomální složení v souladu se znečištěním způsobeným člověkem, a uvedla, že „meteorické důkazy jsou nepříznivé“.

Jak na Twitteru upozornil astrobiolog Caleb Scharf z NASA Ames: „No, skutečně objevili důkazy technologické civilizace…, přímo zde na Zemi.“

Fernandův tým představí výsledky 12. března na konferenci Lunar and Planetary Science Conference v Houstonu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz