Hlavní obsah
Bydlení

Starověké studny udržují chlad v  domech, uměly by nahradit klimatizaci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S laskavým svolením Marca Goodwina přes dezeen.com

V dobách, kdy ještě neexistovala klimatizace, hrály jihočínské věžové studny klíčovou roli při udržování chladu v domácnostech. Mohly by to dělat i dnes?

Článek

V čínské tradiční architektuře je podle Nspirenet, „skywell“, otevřený dvůr nebo podobný prostor, který se obvykle nachází v srdci budovy nebo budov. Často se jedná o čtvercový nebo obdélníkový půdorys obklopený místnostmi a křídly budovy. Jejich návrhy často obsahovaly klasické čínské dou gong (trámy a konzolové okapy), které poskytovaly stín a shromažďovaly dešťovou vodu do centrální nádrže.

Hlavním účelem skywellu je propouštět světlo, zlepšovat ventilaci a zachycovat dešťovou vodu.

Ru Lingová, která v letech 2014 až 2021 žila ve stoletém domě s dřevěnou konstrukcí ve vesnici Kuan-lu, ve východočínské provincii An-chuej, se tam přestěhovala kvůli změně života poté, co dlouhá léta žila a pracovala v klimatizovaných budovách.

Přirozený chlad mého domova v létě byl tak osvěžující a v moderním světě tak vzácný, říká. Dům navíc působil uklidňujícím zenovým dojmem.

Ru říká, že tento chladivý efekt pomohl vytvořit stropní světlík v domě. A není sama, kdo vychvaluje výhody světlíků v horkém počasí. Studie zjistily, že teploty uvnitř některých světlíků v jižní Číně jsou výrazně nižší než venku, a to až o 4,3C°.

Čínské skywells byly tak účinné při chlazení domů, protože mohly využít přirozené větrání. Studený vzduch je nasáván do budovy ze spodních pater a teplý vzduch uniká a stoupá nahoru přes horní patra. To podporuje proudění čerstvého vzduchu, zejména v horkých letních dnech.

Nebeský pokoj, mandarínsky „tian jing“ (天井), je typickým prvkem tradičního domu v jižní a východní Číně. Na rozdíl od severočínského dvora neboli „yuan zi“ (院子) je světlík menší a méně vystavený venkovnímu prostředí.

Běžně se s nimi setkáváme v domech z období dynastií Ming (1368-1644) a Čching (1644-1911), které byly určeny k bydlení různých generací příbuzných, uvádí se v článku z roku 2010, který publikoval Časopis univerzity v Nanchangu v Číně.

Ačkoli se velikost a provedení skywellu v jednotlivých regionech liší, téměř vždy má obdélníkový tvar a nachází se v jádru domu. Je buď uzavřena místnostmi ze čtyř stran, nebo má ze tří stran byty a stěnu. Některé velké domy mají více než jeden skywell.

Foto: S laskavým svolením Marca Goodwina přes dezeen.com

Nebeské studny byly navrženy k ochlazování budov v dobách, kdy ještě neexistovala klimatizace. Když nad domem ve skywellu fouká vítr, může se otvorem dostat do vnitřních prostor. Protože venkovní vzduch je často chladnější než vzduch v interiéru, přicházející vítr se šíří po stěnách do nižších pater a vytváří proudění vzduchu tím, že nahrazuje teplejší vnitřní vzduch, který stoupá a odchází otvorem.

Foto: S laskavým svolením Marca Goodwina přes dezeen.com

Dnes architekti přijímají koncept skywells a další tradiční architekturu v nových budovách, aby šetřili energií. Jedním z příkladů je Národní technologické výzkumné centrum pro těžká vozidla v Jinanu. Tato 18patrová budova má ve svém srdci obrovský otevřený prostor od pátého patra do nejvyššího patra. Tento prostor obklopují toalety, výtahy a zasedací místnosti. To zlepšuje přirozené větrání, osvětlení a přirozenou spotřebu energie, uvádí skupina CCDI se sídlem v Šanghaji.

Foto: Jian Fang/CCDI GROUP 21 Design Studio

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz