Hlavní obsah
Věda

U-3523, první válečná ponorka, která proplula přes Atlantik na jeden zátah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý britský námořník/Wikipedia Commons/Volný zdroj

Ilustrační foto. Tři ponorky typu XXI a jedna ponorka typu VII kotvící v norském Bergenu (květen 1945). Typ XXI uprostřed je U-2511.

Válka je tragédie a neměla by být oslavována, ale historii je potřeba vyprávět a připomínat oběti. Když byl v roce 2018 nalezen u dánského pobřeží vrak nacistické ponorky spojený s fámami o pašování nacistické elity do Jižní Ameriky, mnozí zajásali.

Článek

Ponorku s označením U-3523 objevilo Muzeum námořní války v Jutsku, více než 16 kilometrů od pobřeží Skagerraku, nejsevernějšího dánského města. Tato třída ponorky typu XXI, byla během války jedním z nejimpozantnějších kusů německé námořní techniky. Na rozdíl od většiny ponorek v té době byla schopna operovat po dlouhou dobu ponořená pod hladinou, s rychlostí až 31,9 kilometrů za hodinu.

Více paprskové snímky vraku odhalily, že ponorka leží na dně moře v hloubce kolem 123 metrů v neobvyklé poloze s nosem namířeným diagonálně do mořského dna, přičemž jeho záď zůstávala asi 20 metrů nad mořským dnem.

U-3523 vyrazila na cestu 14. prosince 1944 a potopila se během několika měsíců po útoku britského bombardovacího letounu pomocí hlubinné nálože 6. května 1945. Dokumenty uvádějí, že ponorka měla 58člennou, ale neexistují žádné testy všech pozůstatků mezi troskami.

„Ponorka byla velmi zvláštní.“ Byla to nejmodernější ponorka, kterou Němci postavili během druhé světové války. Byla vysoce moderní a značně předběhla svou dobu,“ řekl dánskému listu Kristeligt Dagblad Gert Normann Andersen, ředitel Muzea námořní války v Jutsku.

„Pouze dvě ponorky ze 118, které byly objednány, skutečně vstoupily do služby,“ dodal Andersen. Plavidla, která přežila válku, byla později použita v USA, Velké Británii, Francii a Sovětském svazu ke studiu technologie Německa z nacistické éry.

Právě kvůli těmto jedinečným schopnostem vyvolala U-3523 v posledních desetiletích tolik spekulací. Podle Námořního válečného muzea v Jutsku, mnozí tvrdili, že U-3523 byla první skutečnou ponorkou, která mohla plout celou cestu přes Atlantik na jeden zátah v hlubokých vodách. Muzeum dokonce naznačuje, že vzhledem k tomu, že se německé síly v Dánsku, severozápadním Německu a Holandsku právě vzdaly, ponorka byla v tu chvíli ve skutečnosti na útěku, když se potopila.

Byla to „ta“ ponorka, kterou prchající nacisté používali k útěku do Latinské Ameriky? Jiní tvrdili, že ponorka sloužila k přepravě tolik hledaného „nacistického zlata“. I když je známo, že několik vyvolených předních nacistů, včetně nechvalně známého osvětimského lékaře Josefa Mengeleho, uprchlo do některých částí Jižní Ameriky, není mnoho důkazů, které by svědčily o tom, že by se tato ponorka podílela na některé z těchto poválečných aktivit.

Většina se koneckonců shoduje na tom, že ponorka U-3523 už dávno ležela na dánském mořském dně v době, i když druhá světová válka skončila až v září 1945.

Foto: S laskavým svolením Námořního válečného muzea v Jutsku.

Vzácná Německá ponorka U-3523

Foto: S laskavým svolením Námořního válečného muzea v Jutsku.

V dubnu 2018 muzeum nalezlo vrak německé ponorky U-3523, která byla 6. května 1945 potopena hlubinnými pumami ve Skagerraku britským letounem B24 Liberator. Den předtím se německé síly v Dánsku, severozápadním Německu a Nizozemsku vzdaly a ponorka nebyla na válečném tažení, ale pravděpodobně na útěku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz