Hlavní obsah
Věda

USA podnikly druhý pokus o přistání na Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Falcon 9_ SpaceX/Unsplash

Spojené státy se opět pokoušejí přistát na Měsíci se soukromou kosmickou lodí. Po příletu na oběžnou dráhu Měsíce má modul přistát na Měsíci 22. února v kráteru Malapert A poblíž měsíčního jižního pólu.

Článek

V rámci komerčních lunárních služeb NASA (CLPS), provádí Odysseus řadu experimentů vesmírné agentury, včetně pole laserových reflektorů, Dopplerova lidaru pro přesnou navigaci a CubeSat, který bude nasazen před přistáním, aby fungoval jako rádiový maják. Kromě toho existují čtyři komerční užitečné zatížení.

Podle Intuitive Machines je Odysseus velký asi jako Tardis z filmu doktor Who, níže na fotografii máte jeden pro srovnání. Jen je čtyři metry vysoký a váží asi 1 908 kg. Je na solární pohon, generuje asi 200 W a očekává se, že bude fungovat na měsíčním povrchu jeden lunární den, než jej mrazivá tma lunární noci učiní nefunkčním.

Foto: Babbel1996-vlastní dílo/CC DO 2.5/Wikipedia.de

TARDIS, stojící před televizním centrem BBC. Uživatel, který fotografii pořídil, byl ujištěn, že se jedná o starý „Original Tardis“.

Raketa Odysseus nesená raketou Falcon 9 společnosti SpaceX, odstartovala dnes ráno v 1:05 našeho času ze startovacího komplexu 29A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

V bodu jedna minuta 12 sekund raketa proletěla rychlostí Max Q, což je bod, kde je raketa pod nejvyšším mechanickým tlakem. Hlavní motor se vypnul ve 2 minutách 14 sekundách, druhý stupeň se oddělil o tři sekundy později a o 12 sekund později následovalo zapálení motoru druhého stupně. Mezitím první stupeň zahájil své manévry, aby jej dopravil zpět do Kennedyho vesmírného střediska na motorové přistání.

Když byla kapotáž odhozena, pružina vymrštila přistávací modul, který je nyní na eliptické dráze kolem Země a po uvedení kosmické lodi do provozu se spustí hlavní motor na metan/kyslík a pošle Odyssea na translunární oběžnou dráhu. Po příletu na oběžnou dráhu Měsíce má modul přistát na Měsíci 22. února v kráteru Malapert A poblíž měsíčního jižního pólu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz