Hlavní obsah
Věda

V trhlinách pod oceánem se skrývá energie, kterou lidstvo nespotřebuje ani za milion let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vectorpouch/freepik

Podle CGG by trhliny šířící se na mořském dně mohly nabídnout některé z nejlepších světových geotermálních zdrojů.

Jedinečné podmínky pod mořským dnem slibují levnější a dostupnější geotermální energii. Sluneční a větrná energie nás k čisté energetické síti samy o sobě nedovedou. Geotermální energie je v mnoha ohledech vysněným zdrojem čisté energie.

Článek

V horkých horninách pod našima nohama se skrývá více energie, než by lidstvo mohlo spotřebovat za milion let… I když, aby bylo jasno, to není výzva… Podle bílé knihy společnosti CGG, která se zabývá geovědními technologiemi, se pod oceánským dnem skrývá potenciálně převratný a z velké části neprozkoumaný energetický jackpot.

Vyveďte ji na povrch a můžete přímo využívat teplo, nebo z ní získávat elektrickou energii. Energie je tu na rozdíl od solární a větrné energie nepřetržitě, náklady na infrastrukturu nejsou nijak hrozné a je k dispozici přímo pod námi, kdekoli na planetě.

A přesto představuje méně než 1 % celosvětové produkce energie, protože ačkoli jsou horké horniny někde pod vašima nohama, ať už stojíte kdekoli, na některých místech, kde jsou blíže povrchu, se k nim dostanete mnohem snáze než na jiných, kde jsou pohřbeny tak hluboko, že je prakticky nemožné se k nim ekonomicky dostat. Tedy alespoň do doby, než budou připraveny vrtáky s částicovým paprskem.

Navíc jsou geotermální průzkumné vrty poměrně nákladné, a ne vždy úspěšné. Společnosti se proto drží spíše oblastí, u nichž jsou si relativně jisté, že přinesou výsledky - jako je například indicko-pacifický „ohnivý kruh“, tektonické pásmo, které se táhne až k západnímu pobřeží Ameriky, přes východní cíp Ruska, dolů přes východní Asii až na Nový Zéland. V podstatě tam, kde jsou sopky, se geotermální průmysl zlepšuje v jejich využívání jako energetických zdrojů.

Podle poradenské společnosti CGG, která se zabývá technologiemi obnovitelných zdrojů energie, jsou však tyto sopečné oblasti poměrně složité a rozmanité, což vyžaduje individuální přístup ke každé z nich, a teplota se rychle snižuje, čím dále se od sopky vzdalujete.

Na druhou stranu, podle společnosti CGG, existuje rozsáhlý a mnohem konzistentnější zdroj, na který bychom se mohli zaměřit, a to na mořském dně, přímo tam, kde se tektonické desky od sebe neustále vzdalují a vytvářejí nové kusy kůry v procesu zvaném „šíření mořského dna“.

V těchto obrovských podmořských trhlinách, jejichž rozlohu společnost CGG odhaduje na přibližně 65 000 km2, se zemské magma spolehlivě nachází poměrně blízko povrchu, protože se doslova přelévá mezerou, která vzniká při pohybu desek od sebe, a tuhne v nové horniny. Úspěšnost by tedy měla být mnohem vyšší než na pevnině a tyto zóny šíření na mořském dně by také měly nabízet trvalejší teploty i trvale příznivé geotermální tekutiny.

Stručně řečeno, kopírují nejlepší podmínky, které můžete najít na pevnině v místech, jako je jižní Island, kde se sopečné emise nahromadily na vrcholu hřebene šíření mořského dna, aby byly přístupné z pevniny, s tím rozdílem, že zdroje na moři jsou mnohem, mnohem větší.

Na druhou stranu, i když se tyto oblasti snáze využívají, jsou vzdálenější od elektrických sítí. Mnoho této energie se totiž bude vyrábět v oblastech, kde nebude praktické vést kabely zpět na pobřeží. Podle společnosti CGG bude v mnoha oblastech smysluplnější zachytávat sladkou vodu z páry, která prochází turbínami, a elektrolyzovat ji k výrobě zeleného vodíku, který lze přepravovat v nezměněné podobě nebo přeměnit na čpavek k prodeji. přičemž sladká voda pravděpodobně zůstane jako další prodejný vedlejší produkt.

Společnost CGG požádala o patent na svou „novou kombinaci geologických, geofyzikálních a inženýrských technologií, které pomáhají při průzkumu a rozvoji těchto zdrojů“, ale společnost uvádí, že její „motivací pro získání patentu je zajistit, aby neexistovaly žádné patentové „blokátory“, které by zdržovaly rychlý rozvoj těchto zdrojů“. Plánuje poskytnout licenci na tuto myšlenku za „rozumnou cenu“ v rozvinutých zemích a za „snadno přijatelnou cenu“ při spolupráci se zaostalými zeměmi.

Předpokládáme, že je zatím příliš brzy na to, abychom začali hovořit o tzv. levelizovaných nákladech na energii (LCoE), tedy o nákladech na jednotku energie po celou dobu předpokládané životnosti projektu výroby. A skutečně, pokud se společnostem, jako je Quaise, podaří zdemokratizovat ultrahluboké vrty částicovým svazkem v masovém měřítku, mohou uvolnit potenciál geotermální energie doslova kdekoli na planetě. Lidstvo však bude v příštích desetiletích potřebovat nezměrné množství energie z čistých zdrojů a geotermální energie na moři by mohla být cenným přínosem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz